Advertising
Zakumaj.pl

Faszerowana nasturcja – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: sweet
Wymagany czas: 35 min.
Faszerowana nasturcja – jak ją przygotować?

Faszerowana nasturcja – jak ją przygotować?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że piękne nasturcje kwitnące w ogródkach są w całości jadalne. Zarówno kwiaty, jak i liście mogą stać się ozdobą i przysmakiem na talerzu. Szczególnie smaczne będzie, jeśli wykona się je z delikatnym farszem. Podanie nasturcji jako przystawki spowoduje, że goście długo nie zapomną spotkania. Nie zwlekaj, wypróbuj podany przez nas przepis i ciesz się pięknym daniem oraz doskonałym smakiem.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby danie udało się zachwycająco, potrzebne są świeże produkty, wśród których szczególnie istotne są:

    * 10 – 15 kwiatów nasturcji, naturalnych,

    * 1 puszka łososia w sosie własnym,

    * 1 opakowanie serka homogenizowanego,

    * 1 łyżeczka soku z cytryny,

    * 1 łyżeczka kaparów,

    * pieprz,

    * sól,

    * liście nasturcji.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miseczki przełożyć serek homogenizowany w temperaturze pokojowej. Łososia rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do serka. Wymieszać i doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny – świeży nada farszowi lepszy smak.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Doprawić farsz solą i pieprzem, wrzucić kapary i dokładnie wymieszać całość. Tak przygotowanym nadzieniem można zacząć uzupełniać kwiatowe kielichy. Do każdej nasturcji włożyć 1/2 łyżeczki farszu – więcej, jeśli kwiaty są większe i nie zostaną uszkodzone dodatkową masą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Płatki nasturcji zawinąć do środka, żeby farsz nie wypadł z wnętrza kwiatu. W taki sposób uzupełnić wszystkie kwiatki. Ułożyć na talerzu czyste liście nasturcji, a na nich kwiatki pełne farszu. Tak przygotowane danie podawać i cieszyć się zarówno smakiem, jak i wrażeniem, które kwiaty robią. Smacznego!

Popularne tagi
  • składniki na chipsy
  • przepis na popcorn karmelowy z chili
  • piekarnik
  • dodatek
  • wafle ryżowe
  • tatar
  • pieczone pomidory
  • ciasto filo
  • przepis na rolady z szynki ze szparagami
  • rogaliki
  • pergamin
  • makaron
  • białko
  • przekąski na zimno
  • śniadanie wielkanocne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising