Faszerowana nasturcja – jak ją przygotować?

Faszerowana nasturcja – jak ją przygotować?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że piękne nasturcje kwitnące w ogródkach są w całości jadalne. Zarówno kwiaty, jak i liście mogą stać się ozdobą i przysmakiem na talerzu. Szczególnie smaczne będzie, jeśli wykona się je z delikatnym farszem. Podanie nasturcji jako przystawki spowoduje, że goście długo nie zapomną spotkania. Nie zwlekaj, wypróbuj podany przez nas przepis i ciesz się pięknym daniem oraz doskonałym smakiem.
- Jakie składniki są potrzebne?  - Żeby danie udało się zachwycająco, potrzebne są świeże produkty, wśród których szczególnie istotne są: - * 10 – 15 kwiatów nasturcji, naturalnych, - * 1 puszka łososia w sosie własnym, - * 1 opakowanie serka homogenizowanego, - * 1 łyżeczka soku z cytryny, - * 1 łyżeczka kaparów, - * pieprz, - * sól, - * liście nasturcji. 
- Krok pierwszy  - Do miseczki przełożyć serek homogenizowany w temperaturze pokojowej. Łososia rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do serka. Wymieszać i doprawić sokiem wyciśniętym z cytryny – świeży nada farszowi lepszy smak. 
- Krok drugi  - Doprawić farsz solą i pieprzem, wrzucić kapary i dokładnie wymieszać całość. Tak przygotowanym nadzieniem można zacząć uzupełniać kwiatowe kielichy. Do każdej nasturcji włożyć 1/2 łyżeczki farszu – więcej, jeśli kwiaty są większe i nie zostaną uszkodzone dodatkową masą. 
- Krok trzeci  - Płatki nasturcji zawinąć do środka, żeby farsz nie wypadł z wnętrza kwiatu. W taki sposób uzupełnić wszystkie kwiatki. Ułożyć na talerzu czyste liście nasturcji, a na nich kwiatki pełne farszu. Tak przygotowane danie podawać i cieszyć się zarówno smakiem, jak i wrażeniem, które kwiaty robią. Smacznego! 


















