Advertising
Zakumaj.pl

Pozytywne właściwości jaj

Opiekun artykułu: dawka
Pozytywne właściwości jaj

Pozytywne właściwości jaj

Jajka, wszystkim znane i przez większość ludzi lubiane. Składnik wielu potraw, ale także dobre do jedzenia samodzielnie, jako jajka na miękko, na twardo, jajecznice i omlety. Niestety, w ostatnich latach narosły wokół nich szkodliwe mity, że szkodzą zdrowiu, diecie oraz zwiększają ilość złego cholesterolu we krwi. Przez tego rodzaju opinie wiele osób zrezygnowało z jedzenia ich, co jest dla organizmu niepowetowaną stratą.

Advertising
Advertising
  • Jajeczne witaminy

    Jajeczne witaminy

    Chociaż wygląda niepozornie, jajko zawiera w sobie wiele składników odżywczych, w tym witamin, które są bardzo cennym elementem diety. Dzięki nim organizm może się regenerować oraz działać prawidłowo. Warto docenić jajka, które zawierają aż 13 witamin, a wśród nich bardzo istotne witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B. Szczególnie istotna jest zawartość witaminy K, którą trudno dostarczać w innym pożywieniu, ponieważ znajduje się ona w brokułach i szpinaku, które nie mają aż tak licznych wielbicieli wśród jedzących. Dodatkowo w jajkach znajduje się również jod, selen, magnez i żelazo, wszystko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

  • Cholina

    Cholina

    Rzadko się o niej słyszy, więc nie wiadomo, że jej potrzeba – cholina jest istotnym składnikiem jajek. Jeżeli ilość witamin w nich jest nieprzekonywująca, warto zwrócić uwagę właśnie na nią. Organizm potrzebuje jej do przeprowadzania procesów myślowych, działa więc na koncentrację, pamięć oraz ogólną kondycję umysłową. Nie jest to jej jedyna funkcja. Bierze udział także w transportowaniu tłuszczów i cholesterolu, dzięki czemu nie odkłada się on w naczyniach krwionośnych. Tym samym cholina przeciwdziała powstawaniu niebezpiecznych zatorów będących przyczyną chorób serca.

  • Białko z jajka

    Białko z jajka

    Unikanie jajka, to unikanie białka, a tego nie wolno robić nikomu. Niezależnie od sposobu żywienia oraz diety, jaką aktualnie się stosuje, warto je jeść. Są niezastąpionym źródłem białka. Zarówno według dietetyków, jak i Światowej Organizacji Zdrowia to właśnie jajko dostarcza odpowiedniej ilości białka o jakości, jakiej nie ma żaden inny produkt.

  • Działanie ochronne

    Działanie ochronne

    Pomimo tego, że uważa się je za przyczynę cholesterolu, nie należy się go obawiać w związku z jajkami, zwłaszcza jeżeli pilnuje się ilości spożywanych jaj. Zamiast go podnosić, jajko chroni przed jego powstawaniem, tak jak chroni oczy oraz narządy wewnętrzne. W przypadku oczu jest to ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej, w przypadku narządów wewnętrznych przed chorobami układu pokarmowego.

  • Pomysłowe jedzenie

    Zaletą jajek jest również to, że mogą być jedzone w najróżniejsze sposoby. Wszystko zależy od wyobraźni, dzięki temu niezależnie od tego, ile razy w tygodniu się je jada, mogą mieć inny wygląd. Sprawia to, że stają się atrakcyjnym produktem do jedzenia, który spożywa się z przyjemnością i który może urozmaicić nawet eleganckie przyjęcie.

Popularne tagi
  • potrawa obiadowa
  • deser z jabłek
  • dip sezamowy
  • grill
  • składniki na pierogi ruskie
  • porada kulinarna
  • przepis na kukurydzę po meksykańsku
  • kurkuma
  • owocowy farsz
  • tofu z miodem
  • cynamon
  • stolnica
  • oliwki
  • twaróg
  • potrawa z grilla
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising