Hamburger według Dukana – jak zrobić?
Hamburger według Dukana – jak zrobić?
Dieta Dukana jest bardzo ciekawym sposobem żywienia. Z jednej strony jest to dieta, która pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów, z drugiej strony jest bardzo urozmaicona, ciekawa i pozwala na jedzenie potraw, które w jadłospisach innych diet są zakazane. Taką potrawą jest hamburger, na którego raz na jakiś czas każdy ma ochotę.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania hamburgerów idealnych na diecie nie potrzeba bardzo dużej ilości składników, jednak te, które są niezbędne, powinny być świeże i dobrej jakości. Najważniejszymi są:
* 500 g mięsa mielonego, wołowego,
* 8 bułek Dukana,
* sałata,
* pomidor,
* ogórek,
* cebula czerwona,
* pieprz,
* sól,
* musztarda Dijon.Krok pierwszy
Mięso mielone przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę mielonej papryki albo ziół prowansalskich, lecz nie za wiele. Wymieszać wszystko.
Krok drugi
Z wyrobionego mięsa zacząć formować kotlety. Ich wielkość jest uzależniona od rozmiaru bułek, powinny swobodnie mieścić się w niej i nie wystawać za bardzo na boki.Gotowe kotlety smażyć na patelni grillowej z obu stron, aż osiągną ładny, brązowy kolor i będą upieczone w środku.
Krok trzeci
Wszystkie warzywa umyć. Cebulę obrać z łupinki, a ogórka ze skórki. Oba warzywa pokroić na plasterki. W podobny sposób postąpić z pomidorem. Bułki przekroić na połówki.
Krok czwarty
Bułki posmarować musztardą. Na każdą ułożyć po listku sałaty, na niego kotlet i po plasterku z pociętych wcześniej warzyw. Przykryć drugą częścią bułki, lekko ścisnąć. Tak przygotowanego hamburgera można podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Smacznego!