Zakumaj.pl

Jak poprawnie obierać świeżego ananasa?

Jak poprawnie obierać świeżego ananasa?

Ananasa z puszki po prostu wyciąga się i kroi. Jednak ananas świeży to już trudniejsza sprawa, wymagająca wskazówek. Gdy nie wiesz, jak obrać oraz pokroić owoc, zajrzyj do poniższego artykułu – dowiesz się wszystkiego. Jak obrać, jak pokroić, jak podać, żeby ananas stał się najatrakcyjniejszą przekąską na stole.

  • Wybór ananasa

    Wybór ananasa

    W przeciwieństwie do wielu owoców, które dotykiem można ocenić jako dobre lub niedobre, z ananasem sprawa jest utrudniona. Dotyk niewiele powie, dlatego trzeba kierować się innymi wskazówkami. Przede wszystkim ananas powinien mieć ładny zapach. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na liście. Jeśli górny liść, na czubku, da się łatwo wyrwać, to znak, że świeżość ananasa nie jest najlepsza.

  • Jak obrać ananasa?

    Jak obrać ananasa?

    Po wybraniu dobrego ananasa należy położyć go przed sobą na desce do krojenia. Sięgnąć po ostry nóż i odciąć nim zarówno górną część ananasa – z listkami – jak i dolną, twardszą. Dzięki dobrze naostrzonemu nożowi nie powinno to stanowić żadnego problemu. Po zrobieniu tego postawić ananasa pionowo, żeby nie kiwał się na boki.

  • Ananas bez skórki

    Ananas bez skórki

    Zacząć odkrajać nożem kawałek po kawałku brązową skórkę ananasową. Nie należy tego robić w pośpiechu ani za dużymi płatami, jak również dobrze jest postarać się robić to cienko, żeby nie marnować dużej ilości miąższu. Jeżeli po usunięciu skórki na ananasie wciąż będą znajdowały się ciemne plamki, trzeba je usunąć końcówką noża. Pozbawionego skórki ananasa przekroić ładnie na pół.

  • Krojenie arbuza

    Krojenie arbuza

    Ananasa przekrojonego na pół ciąć dalej. Przekroić połówki jeszcze na pół, tworząc ćwiartki. To jeszcze nie koniec cięcia. Uzyskane ćwiartki należy kroić dalej, odcinając zdrewniałe końcówki – twardszy element ze środka owocu – które mają nieprzyjemny, gorzki smak. Po wykonaniu tego kawałki ananasa już nadają się do jedzenia, chociaż można je również położyć poziomo i pokroić na jeszcze mniejsze kawałeczki, które będzie wygodnie nabierać się wykałaczkami.Soczysty owoc jest doskonałym podwieczorkiem przede wszystkim latem, ponieważ zawiera dużo soku.