Advertising
Zakumaj.pl

Jak właściwie rozmrażać owoce i warzywa?

Opiekun artykułu: getlerek
Jak właściwie rozmrażać owoce i warzywa?

Jak właściwie rozmrażać owoce i warzywa?

Zima to czas, kiedy ciężko o świeże owoce. Owoce egzotyczne lub jabłka to jedyne, co można dostać w sklepach w tym okresie, a nie zawsze ma się ochotę akurat na nie. Aby tego uniknąć, warto latem i jesienią przygotować mrożonki z dostępnych owoców i warzyw sezonowych. Dzięki temu można cieszyć się nimi w każdym momencie. Warto jednak poznać sposoby ich rozmrażania, które pozwolą na zachowanie podstawowych składników odżywczych.

Advertising
Advertising
  • Warzywa do gotowania

    Warzywa do gotowania

    Mrożone warzywa bardzo często przeznaczone są do ugotowania – jako część zupy lub w zamian za sałatkę. W takiej sytuacji nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wystarczy przygotować w garnku wodę, osolić 1 łyżeczką soli, zacząć gotować i gdy będzie wrzeć, wrzucić wszystkie warzywa. Gotowanie nie powinno być długie, zazwyczaj wystarcza 8 – 10 minut. Po tym czasie warzywa można odcedzić i jeść. Jeżeli są przeznaczone do gotowania w zupie, wówczas nie wrzuca się ich do gorącej wody, lecz do wywaru z kostki rosołowej lub kurczaka.

  • Warzywa do chrupania

    Zamrożone warzywa mogą być rozmrażane również do chrupania jako zdrowa przekąska na kolację. Żeby zrobić to poprawnie i ustrzec produkt przed rozwojem bakterii, należy wysypać całą mrożonkę do miski i wstawić do lodówki na najniższą półkę. Zanim zacznie się je jeść, trzeba poczekać, aż będą całkowicie rozmrożone.

  • Owoce do ozdabiania

    Owoce do ozdabiania

    Maliny, jeżyny, jagody to owoce, które występują przez krótki czas. Zamrożone mogą przetrwać bardzo długo i urozmaicać zimowe desery. Aby móc ich użyć, należy rozmrażać je w pojemniku lub worku foliowym, w którym są przechowywane na najniższej półce lodówki lub w szufladzie. Dobrym sposobem jest również napełnienie miski zimną wodą i włożenie do niej woreczka z owocami, a następnie wsunięcie całości do lodówki. Owoce rozmrożą się i nie zrobi się z nich kolorowa papka.

  • Owoce do pieczenia

    Owoce do pieczenia

    Mrożone owoce są częstym dodatkiem do ciast biszkoptowych lub kruszonych. Jednak nie można wrzucić ich zamarzniętych. Niedobrze także wrzucić je do ciasta całkowicie rozmrożone, ponieważ wtedy zamiast być pojedynczymi kawałkami ozdabiającymi wypiek, staną się kolorową masą, która zepsuje efekt. W związku z tym lepiej wrzucić je do ciasta, gdy są jeszcze w połowie zamrożone. Dzięki temu uratuje się ich kształt oraz smak.

  • Zasady rozmrażania

    Podczas rozmrażania warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Przede wszystkim warzyw i owoców nie rozmraża się w temperaturze pokojowej, poprzez pozostawienie opakowań z nimi na stole. Mogą zmienić swój kształt w masę, która nie nada się do jedzenia, za to w której rozwiną się szkodliwe bakterie. Istotne jest również pamiętanie, że raz rozmrożonych produktów nie wolno mrozić po raz kolejny.

Popularne tagi
  • rosja
  • suszony koperek
  • skórka z jabłka
  • pieczywo żytnie
  • kwas cytrynowy
  • obieranie imbiru
  • obróbka ryb
  • spirytus
  • suszone przyprawy
  • worek z juty
  • dodatek do herbaty
  • suszenie jabłek
  • czerstwe pieczywo
  • świeże pieczywo
  • surówka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising