Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze parzyć kawę po turecku?

Opiekun artykułu: chichotka
Jak dobrze parzyć kawę po turecku?

Jak dobrze parzyć kawę po turecku?

Kawa po turecku to jeden z bardziej znanych sposobów na ulubiony napój milionów osób. Jednak choć każdy zna nazwę, nie każdy wie, jak poprawnie ją przyrządzić, aby miała odpowiedni smak oraz aromat. Żeby rozwiać wątpliwości, zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu, w którym wszystko wyjaśnione jest krok po kroku.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Wykonanie kawy po turecku zmusza do przygotowania kilku elementów, które pozwolą ją przygotować taką, jak powinna być.
    Niezbędnymi rzeczami są:
    * kawa mielona,
    * cynamon (ewentualnie kardamon),
    * cukier,
    * tygielek miedziany.
    Do podawania kawy niezbędne są małe filiżanki, takie jak do espresso. Kawy po turecku nie pija się w dużych kubkach.

  • Prawidłowe proporcje

    Prawidłowe proporcje

    Najważniejszą rzeczą przed rozpoczęciem parzenia kawy jest ustalenie odpowiednich proporcji. Najlepiej przygotować 1 czubatą łyżeczkę kawy na 1 filiżankę wody. Cukru należy dodać 1 łyżeczkę na 2 filiżanki gotowej kawy. Cynamonu lub kardamonu – w zależności od upodobań, dodać jedynie 1/2 łyżeczki albo nawet mniej, żeby aromat przypraw nie stłumił smaku kawy.

  • Krok pierwszy

    Do czystego tygielka nasypać drobno zmieloną kawę. Najlepiej skorzystać z kawy dobrej jakości, żeby miała prawdziwie dobry smak. Poza kawą wsypać do naczynia również cukier oraz przyprawę. Zalać całość odpowiednią ilością wody. Ustawić na małym ogniu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Podgrzewającą się miksturę obserwować. Powinna pojawić się na niej pianka, jednak nie należy dopuścić do zagotowania się mikstury. Gdy kawa podniesie się, zdjąć tygielek z ognia, poczekać, aż opadnie i ponownie postawić ją na piecu. Podnoszenie się oraz opadanie napoju należy wykonać dwukrotnie, zanim kawa będzie gotowa.

  • Podawanie kawy

    Podawanie kawy

    Gotową kawę przelać do filiżanek i odczekać 2 – 3 minuty, żeby fusy opadły na dno i nie przeszkadzały w piciu. Można również dodać 3 – 4 krople zimnej wody, która przyśpieszy opadanie fusów na dno i podana kawa zachowa odpowiednią temperaturę w momencie podania.Podawać i delektować się jej aromatem. Dobrze smakuje w towarzystwie migdałowych ciasteczek albo tureckiego rachatłukum.

Popularne tagi
  • anyż w proszku
  • antyoksydanty
  • tykwa do yerba mate
  • ajerkoniak
  • organizm
  • maliny
  • układ nerwowy
  • woda
  • picie w czasie diety
  • sposób parzenia herbaty rooibos
  • herbata rooibos
  • ziarna wanilii
  • kostki lodu
  • dodatek do słodyczy
  • frappe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising