Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ciasteczka czekoladowe na deser?

Opiekun artykułu: betinka
Jak przygotować ciasteczka czekoladowe na deser?

Jak przygotować ciasteczka czekoladowe na deser?

Ciasteczka maślane zazwyczaj budzą uznanie każdego, jednak jeszcze bardziej lubiane są ciasteczka czekoladowe. Żeby naprawdę smakowały czekoladą, zamiast je kupować, można upiec. Nie jest to trudne i nie wymaga bardzo dużo czasu, dlatego pozwala mieć szybko bardzo dobry deser. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na doskonałe ciasteczka.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania ciasteczek niezbędne są odpowiednie składniki. Nie jest ich wiele, lecz powinny być świeże i dobrej jakości. Należą do nich przede wszystkim:
    * 1 szklanka mąki,
    * 1/3 szklanki cukru pudru,
    * 3/4 kostki masła,
    * 1 jajko,
    * 4 łyżki kakao,
    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    * szczypta soli.

  • Krok pierwszy

    Do szerokiej miski wsypać mąkę, cukier puder, kakao i szczyptę soli. Można dodać również szczyptę cynamonu, jednak nie jest to konieczne. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać do nich całe jajko oraz pokrojone na kawałki masło. Wlać ekstrakt waniliowy i rozpocząć ugniatanie.Składniki powinny połączyć się w gładką, jednolitą i mocno pachnącą kakao masę. Uformować z niej kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Stolnicę oprószyć mąką. Po upływie odpowiedniego czasu wyjąć ciasto z lodówki, a następnie rozwałkować je na placek o grubości 3 mm.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z powstałego placka wycinać ciasteczka. Można użyć do tego foremek o różnym kształcie albo zdecydować się na wycinanie ich przy pomocy szklanki, wtedy będą ładne i okrągłe. Wszystkie wycięte ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wypełnioną ciastkami blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Ciastka powinny być pieczone przez 7 – 10 minut. Im cieńsze będzie ciasto, tym szybciej się upieką. Po upieczeniu studzić przez chwilę.Ciastka czekoladowe doskonale smakują czekoladą i dobrze komponują się z kawą, herbatą, jak również ze szklanką mleka. Smacznego!

Popularne tagi
  • składniki na pudding
  • miód
  • kawa z bitą śmietaną
  • narodowy dzień s'mores
  • popcorn z karmelem
  • biżuteria
  • foremki do pieczenia
  • sos czekoladowy
  • pomysł na przekąski owocowe
  • przekąski
  • ciastka czekoladowe
  • muffinki z wiśniami
  • kolorowe pączki
  • kruche ciasto
  • popcorn
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising