Zakumaj.pl

Jak przygotować muffinki malinowe?

Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować muffinki malinowe?

Owocowe muffinki to rzecz idealna na podwieczorek, zarówno codzienny, jak i bardziej uroczysty. Dobrze jest wykorzystywać do ich tworzenia owoce sezonowe, których latem jest pod dostatkiem. Wśród wyjątkowo smacznych połączeń, jakie można stworzyć, znajdują się maliny, które sprawiają, że babeczki nie tylko miło smakują, ale również kusząco wyglądają. Przekonaj się sam.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Rozpoczęcie kulinarnych wypieków może zacząć się dopiero po przygotowaniu odpowiednich składników, koniecznie dobrej jakości. Niezbędne są przede wszystkim:

    * 2 szklanki mąki,

    * 1 szklanka mleka,

    * 1 szklanka cukru,

    * 2 jajka,

    * 1/2 paczki lub pudełka malin,

    * 4 łyżki oleju,

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,

    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

    Nie można również zapomnieć o papilotkach papierowych albo silikonowych do wypiekania babeczek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski o wysokich brzegach wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i zamieszać łyżką. Sięgnąć po drugą miskę i wbić do niej jajka, wlać mleko, olej i zacząć wszystko mieszać blenderem albo mikserem, aż do połączenia się składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa jajeczna jest już gotowa, rozpocząć dodawanie do niej suchych składników. Nie wszystkich od razu, lecz stopniowo po kilka łyżek, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopiero wtedy wrzucić umyte wcześniej oraz delikatnie osuszone maliny. Zamieszać – już nie blenderem, ale łyżką, kryjąc maliny w cieście.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia i wypełnić ciastem do 3/4 ich wysokości. Gdy wszystkie będą już zawierały ciasto, wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 12 – 15 minut, aż babeczki wyrosną i lekko zbrązowieją z wierzchu.Wyjąć je z piekarnika, pozostawiając do ostudzenia. Kiedy będą już łatwe do chwycenia palcami, podawać, posypując wcześniej cukrem pudrem. Będą komponować się doskonale z herbatą albo ze świeżym malinowym sokiem.