Zakumaj.pl

Jak przygotować ciasto na tartę?

Jak przygotować ciasto na tartę?

Tarta jest bardzo dobrym sposobem zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Można ją przyrządzać na wiele sposobów – na słono, ostro, słodko – w zależności od dodatków. Jednak zanim uzupełni się formę do tarty farszem albo owocami, niezbędne jest przygotowanie ciasta. Jest ono podstawą dobrego dania, więc warto znać takie przepisy, które zawsze się udają.

  • Ciasto na słodko

    Ciasto na słodko

    Do owoców oraz różnego rodzaju słodkich kremów najlepiej przygotować słodkie ciasto, które skomponuje się z nadzieniem. Jego przygotowanie wymaga następujących składników:
    * 250 g mąki,
    * 100 g cukru,
    * 100 g masła,
    * 2 jajka,
    * szczypta soli.
    Mąkę wysypać na blat i usypać z niej kopczyk. Zrobić w nim wgłębienie, po czym wsypać do niego cukier, pokrojone na kawałki masło oraz sól. Przysypać składniki delikatnie mąką, po czym wbić jajka i zacząć zagniatać. Ciasto jest gotowe, gdy będzie gładką, jednolitą masą. Po uzyskaniu takiej konsystencji owinąć je w folię aluminiową i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Nakłuć widelcem i przełożyć do formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wsypać groch albo fasolę dla obciążenia ciasta. Gdy minie 30 minut, wyjąć formę, wysypać fasolę i włożyć jeszcze na 15 minut do pieca nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.

  • Ciasto na słono

    Ciasto na słono

    Jeżeli chce się przygotować ciasto z nadzieniem ostrym, mięsnym lub jarzynowym, można zmodyfikować ciasto i przygotować specjalnie takie, które pasuje do takich dodatków. W tym przypadku konieczne jest przygotowanie:
    * 250 g mąki,
    * 150 g masła,
    * 1 jajka,
    * 1 łyżki mleka,
    * 1 łyżeczki soli,
    * szczypty cukru.
    Z mąki usypać kopczyk na blacie. Palcami lub łyżką wykonać wgłębienie, po czym wsypać do niego sól i cukier oraz jajko. Pokroić masło w kostkę i również dodać je do mąki. Przysypać składniki odrobiną mąki, a następnie przystąpić do wyrabiania ciasta. Powinno ono przybrać ziarnistą, przypominającą wiórki konsystencję. Jest to znak, że można dodać do składników zimne mleko. Warto robić to po trochu, cały czas zagniatając wewnętrzną stroną dłoni.Po uzyskaniu przez ciasto jednolitej, gładkiej konsystencji uformować z niego kulę i owinąć folią aluminiową. Włożyć na 1 godzinę do lodówki.Słone ciasto wypieka się w taki sam sposób jak słodkie. Jednocześnie warto pamiętać, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, a w zamrażalniku aż 3 miesiące i skorzystać z niego w każdej chwili, kiedy pojawi się ochota na danie inne niż wszystkie.

  • Ciasto uniwersalne

    Ciasto uniwersalne

    Możliwe jest również wykonanie ciasta o uniwersalnym smaku, które będzie nadawało się do nadzienia każdego rodzaju. Żeby je przygotować, potrzebne jest:
    * 250 g mąki,
    * 125 g masła,
    * 40 ml wody,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1/2 łyżeczki soli.
    Ciasto należy wyrabiać i wypiekać tak samo, jak ciasto słone. Dobry efekt gwarantowany.