Jak przygotować ekstrakt waniliowy?

Jak przygotować ekstrakt waniliowy?
W wielu przepisach na słodkie smakołyki wymagane jest użycie ekstraktu waniliowego. Nadaje on im bardzo dobry smak, dodatkową jakość oraz miły aromat. Ekstrakt można z powodzeniem kupić, choć nietrudno wykonać go samodzielnie. Jest to nawet korzystniejsze, ze względu na uzyskanie większej ilości specyfiku.
- Jakich składników potrzeba?  - Przygotowanie ekstraktu jest proste i nie wymaga ogromnej liczby składników. Potrzebne są przede wszystkim: 
 * 5 lasek wanilii,
 * 250 ml rumy albo wódki.
 Niezbędne będą również małe buteleczki do przelania ekstraktu albo jedna większa butelka.
- Krok pierwszy  - Laski wanilii przekroić wzdłuż, uzyskując 2 części. Nie pozbywać się ziarenek, ale uzyskane fragmenty pokroić na mniejsze, mające kilka centymetrów. 
- Krok drugi  - Przełożyć kawałki wanilii do butelki i zalać je wybranym alkoholem. Wszystkie powinny być nim dobrze przykryte. Zakręcić butelkę i wstrząsnąć całością. 
- Krok trzeci  - Butelkę z przyszłym ekstraktem postawić w ciemnym miejscu – w spiżarni albo w szafce kuchennej, do której nie dociera za wiele światła. Raz na 1 – 2 dni potrząsać butelką z ekstraktem. Musi ona zostać w ciemnym miejscu przez 3 – 4 tygodnie, żeby alkohol dobrze nasiąknął zapachem wanilii. Gotowy ekstrakt, który można dodawać do deserów, będzie miał kolor herbaty. 


















