Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ekstrakt waniliowy?

Opiekun artykułu: damian
Jak przygotować ekstrakt waniliowy?

Jak przygotować ekstrakt waniliowy?

W wielu przepisach na słodkie smakołyki wymagane jest użycie ekstraktu waniliowego. Nadaje on im bardzo dobry smak, dodatkową jakość oraz miły aromat. Ekstrakt można z powodzeniem kupić, choć nietrudno wykonać go samodzielnie. Jest to nawet korzystniejsze, ze względu na uzyskanie większej ilości specyfiku.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przygotowanie ekstraktu jest proste i nie wymaga ogromnej liczby składników. Potrzebne są przede wszystkim:
    * 5 lasek wanilii,
    * 250 ml rumy albo wódki.
    Niezbędne będą również małe buteleczki do przelania ekstraktu albo jedna większa butelka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Laski wanilii przekroić wzdłuż, uzyskując 2 części. Nie pozbywać się ziarenek, ale uzyskane fragmenty pokroić na mniejsze, mające kilka centymetrów.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przełożyć kawałki wanilii do butelki i zalać je wybranym alkoholem. Wszystkie powinny być nim dobrze przykryte. Zakręcić butelkę i wstrząsnąć całością.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Butelkę z przyszłym ekstraktem postawić w ciemnym miejscu – w spiżarni albo w szafce kuchennej, do której nie dociera za wiele światła. Raz na 1 – 2 dni potrząsać butelką z ekstraktem. Musi ona zostać w ciemnym miejscu przez 3 – 4 tygodnie, żeby alkohol dobrze nasiąknął zapachem wanilii. Gotowy ekstrakt, który można dodawać do deserów, będzie miał kolor herbaty.

Popularne tagi
  • rogaliki półfrancuskie
  • fruktoza
  • placek z kruszonką
  • oliwa z oliwek
  • przetwory wiśniowe
  • przypalony garnek
  • ciasto z owocami
  • gospodyni domowa
  • piec
  • ciasto półfrancuskie
  • oliwa
  • mąka krupczatka
  • ciasto świąteczne
  • zasady pieczenia
  • lato
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising