Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobre prażone orzechy laskowe?

Opiekun artykułu: franki
Jak zrobić dobre prażone orzechy laskowe?

Jak zrobić dobre prażone orzechy laskowe?

Orzechy to jeden z lepszych przysmaków, a na pewno zdrowszych. Można jadać je na różne sposoby, lecz jednym ze smaczniejszych jest uprażenie takich smakołyków. Temu procesowi można poddać dowolne orzeszki, w tym laskowe, które często nie należą do uwielbianego gatunku, ponieważ ich smak nie jest zbyt wyrazisty. Jednak po przygotowaniu ich w odpowiedni sposób można zmienić zdanie.

Advertising
Advertising
  • Początek prażenia

    Początek prażenia

    Głównym powodem, dla którego orzechy laskowe są rzadziej wybierane do jedzenia, jest ich skórka. Trudno się jej pozbyć, jest to czasochłonne, powoduje, że sięga się po inne rodzaje tego typu przysmaków. Jednak jeśli dobrze przeprowadzi się proces prażenia, skorupka będzie łatwa do usunięcia. Pierwszym krokiem do tego jest rozgrzanie piekarnika do temperatury 175 stopni Celsjusza.

  • Postępy prażenia

    Blachę do pieczenia wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Przebrać orzechy, usuwając ewentualne wadliwe egzemplarze. Nie nakładać ich za wiele, powinna być tylko jedna warstwa; gdy ma się więcej orzechów, lepiej prażyć je na raty. Wsunąć blachę do piekarnika i piec 10 – 15 minut.Pozostawić orzechy w piekarniku do momentu, gdy zaczną wydzielać zapach, a skórka będzie pękała.

  • Studzenie orzechów

    Studzenie orzechów

    Sitko wyłożyć czystą ściereczką i przełożyć na nią wszystkie orzechy, jeszcze gorące. Owinąć je w materiał i pocierać lekko przez chwilę, po czym pozostawić całość na 30 minut.

  • Pozbywanie się łupinek

    Pozbywanie się łupinek

    Przełożyć sitko nad miskę. Pocierać orzechami wewnątrz ścierki, żeby jak najwięcej skórek zostało usuniętych, a następnie wyjąć ścierkę. Łupinki powinny znaleźć się wewnątrz miski, a w sitku powinny pozostać orzechy, czyste i nadające się do swobodnej konsumpcji.

  • Przechowywanie orzechów

    Przechowywanie orzechów

    Gotowe orzechy przełożyć do szczelnego pudełka i tak przechowywać. Żeby dodać im więcej smaku, można przełożyć garść orzechów na patelnię, polać 1 łyżką miodu i podgrzewać przez 2 – 3 minuty. Po tym zabiegu są zdatne do jedzenia i słodkie niczym najlepszy deser.

Popularne tagi
  • tradycja
  • ciasto francuskie
  • tłuszcz
  • aromat do ciast
  • miksowanie ciasta
  • czekolada gorzka
  • biały cukier
  • coca-cola
  • kurczak
  • przygotowanie jajek
  • syrop kukurydziany
  • układ odpornościowy
  • potrawa
  • przepis na mazurek miodowy
  • esencja waniliowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising