Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować makaron z pieczarkami i kiełbasą?

Opiekun artykułu: evra
Wymagany czas: 35 min.
Jak przygotować makaron z pieczarkami i kiełbasą?

Jak przygotować makaron z pieczarkami i kiełbasą?

Szybkie dania z makaronu są ogólnie lubiane i często wykonywane. Gdy nie ma czasu po przyjściu z pracy, gdy ma się makaron z poprzedniego dnia, gdy nie chce się długo stać w kuchni – makaron załatwia sprawę. Jednak nie zawsze ma się pomysł na to, z czym go przygotować, więc z chęcią podpowiemy. Jeśli masz ochotę na coś dobrego i sycącego – makaron z kiełbasą i pieczarkami będzie dla Ciebie idealny.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Na potrzeby przygotowania doskonałego i szybkiego dania na obiad niezbędne są odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:

    * 200 g makaronu,

    * 1 kiełbasa krakowska,

    * 1 cebula,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 3 jajka,

    * 6 pieczarek,

    * 1 łyżka masła,

    * zioła prowansalskie,

    * pieprz,

    * sól,

    * papryka mielona, ostra.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Dodać do niej 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, która zapobiegnie przyklejaniu się makaronu do naczynia. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypać makaron – kształt można wybrać dowolny, jaki najbardziej się lubi – i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu przez 10 – 12 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pieczarki umyć dokładnie i pokroić w kostkę. Z kiełbasą postąpić tak samo. Cebulę obrać z łupinki i dokładnie posiekać, po czym wszystkie trzy składniki wrzucić na patelnię z rozgrzanym na niej masłem. Podsmażać na średnim ogniu, uważając, żeby nie przypalić produktów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podsmażonych na patelni składników dodać odcedzony i przelany zimną wodą makaron. Zamieszać wszystko dokładnie. W osobnej misce wymieszać jajka z przygotowanymi wcześniej przyprawami, w tym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać masą jajeczną makaron z kiełbasek i mieszać. Smażyć całość aż do momentu ścięcia się jajek na makaronie. Można dodatkowo posypać serem żółtym, ale nie jest to konieczne.Gotowy makaron przekładać na talerz, polać ketchupem i podawać, zjadając, póki potrawa jest gorąca.

Popularne tagi
  • pomidory z puszki
  • przepis na makaron carbonara
  • naczynie żaroodporne
  • pomidor
  • przepis na makaron z żółtym serem
  • olej sezamowy
  • bruschetta z makaronem
  • marchewka
  • fettuccini alfredo
  • sos neapolitański
  • mięso wołowe
  • masa jajeczna
  • mus z awokado
  • kulinaria
  • przepis na kluski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising