Nugat z pistacjami i żurawiną – jak go przyrządzić?

Nugat z pistacjami i żurawiną – jak go przyrządzić?
Rozpływający się w ustach, słodki, lekko ciągnący podczas rozpuszczania – taki właśnie jest nugat, który może stanowić przekąskę na deser. Dobry nugat jest nie tylko bardzo słodki, ale również posiada smaczne dodatki. Jednym z najczęstszych są pistacje, sprawiające, że deser jest chrupki, oraz żurawina, która równoważy smak delikatnym kwaskiem. Raz spróbujesz i więcej się nie oprzesz.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Aby zrobić rozpływający się w ustach nugat, potrzebne są określone składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się: - * 200 g cukru, - * 100 g pistacji, - * 100 g żurawiny suszonej, - * 200 ml miodu płynnego, - * 1 białko, - * 2 arkusze wafli, - * cukier puder. 
- Krok pierwszy  - Do rondla przełożyć cukier oraz miód, zalewając miodem słodkie kryształki. Rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewać aż do momentu uzyskania przez rozpuszczoną substancję temperatury 155 stopni Celsjusza – najlepiej kontrolować to, używając termometru cukierniczego. Rozpuszczającego się miodu oraz cukru nie należy mieszać. 
- Krok drugi  - Białko przełożyć do miski o wysokich brzegach. Zacząć ubijać mikserem do powstania gładkiej, puszystej piany. Najpierw ubijać na wysokich obrotach, następnie zmniejszyć je. Kiedy miodowo-cukrowy syrop będzie gotowy, zdjąć go z palnika i cienkim strumieniem, bez pośpiechu, zacząć wlewać go do piany, cały czas mieszając oba elementy. 
- Krok trzeci  - Syrop cukrowy z białkiem miksować przez 5 – 6 minut, aż stworzy się gęsta masa. Gdy do tego dojdzie, dodać pistacje, żurawinę i mieszać jeszcze chwilę.Na dno prostokątnej formy położyć 1 arkusz wafla. Wylać na niego masę i wyrównać ją łyżką albo dłońmi natartymi olejem. Na masę położyć drugi wafel i lekko docisnąć, po czym odstawić do stężenia w chłodne miejsce na 6 – 7 godzin. Po tym czasie kroić w wybrane kształty i delektować się nugatem, gdy tylko przyjdzie na niego ochota. 


















