Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować olej smakowy?

Opiekun artykułu: gieka
Jak przygotować olej smakowy?

Jak przygotować olej smakowy?

Już od dawna olej rzepakowy i olej słonecznikowy nie mają monopolu na polskich stołach. Pojawiają się coraz ciekawsze odmiany tłuszczu, w różnych smakach. Niestety, często są one drogie. Nie należy jednak rozpaczać z tego powodu, lecz przejść do działania – stworzyć oleje smakowe we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Olej ziołowy

    Olej ziołowy

    Olej ziołowy przyda się w każdej kuchni. Jest idealny do smażenia, pieczenia i gotowania. Nadaje wszystkim potrawom wyjątkowego smaku. Aby go przygotować, potrzebne są:
    * 1 l oleju,
    * 2 garści ziół (tymianku, oregano, bazylii – wedle uznania),
    * 3 – 4 papryczki ostre.
    Do butelki szklanej wrzucić wybrane zioła oraz papryczki. Można je rozkroić, ale nie jest to konieczne. Zalać olejem i zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce na 3 – 4 tygodnie.

  • Olej czosnkowy

    Olej czosnkowy

    Wielbiciele czosnku z pewnością skorzystają z możliwości uzyskania wspaniałego oleju czosnkowego. Żeby go wykonać, potrzebne będą:
    * 1 l oleju,
    * 1/2 główki czosnku.
    Czosnek obrać z łupinek i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do butelki z ciemnego szkła i zalać olejem. Odstawić na 3 tygodnie w zacienione miejsce. Po tym czasie można przecedzić olej, wydobywając kawałki czosnku, ale nie jest to konieczne, ich obecność nie przeszkadza w stosowaniu oleju.

  • Olej paprykowy

    Olej paprykowy

    Dobry do smażenia, dobry do polewania nim delikatnych wędlin, olej paprykowy to prawdziwe bogactwo smaku. Tym lepiej, że można wykonać go samodzielnie we własnej kuchni. Potrzeba do tego:
    * 1 l oleju,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 4 papryczki pepperoni,
    * pomidorki z bazylią.
    Papryczki przekroić i oczyścić. Wrzucić do butelki albo słoika z ciemnego szkła. Dodać pomidory suszone i zalać papryką.

  • Olej cebulkowy

    Olej cebulkowy

    Cennym dodatkiem do potraw jest olej cebulkowy. Można go uzyskać, korzystając z następujących składników:
    * 1 szklanki oleju,
    * 50 g cebulki zielonej,
    * 30 g masła.
    Cebulkę umyć i dokładnie osuszyć. Posiekać drobno. Przełożyć do garnka albo na patelnię, zalać olejem i podgrzewać 5 minut. Po tym czasie przelać do blendera i zmiksować. Kiedy masa będzie gładka, dodać do niej masło. Znów zmiksować, a następnie przecedzić olej przez gazę prosto do słoika, w którym będzie przechowywany.

Popularne tagi
  • sałatka z anchois
  • ziarna
  • jalapeno
  • dodatek
  • sos żurawinowy do mięsa
  • składniki sosu żurawinowego
  • sos serowy
  • przyprawy
  • enchilada
  • sałatka grecka
  • jogurt grecki
  • serek homogenizowany
  • żurawina
  • śmietana
  • pektyna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising