Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować puszyste pianki marshmallow?

Opiekun artykułu: izabellar
Jak przygotować puszyste pianki marshmallow?

Jak przygotować puszyste pianki marshmallow?

Pianki marshmallow to przekąska znana głównie z amerykańskich filmów oraz dodatek do kakao. Nie jest jadana zbyt często, ponieważ chemia, która jest w nich zawarta, odstrasza. Jednak czemu nie skusić się na zrobienie słodkich pianek bez chemii? Jest to nie tylko możliwe, ale całkiem proste, więc warto podjąć ryzyko i przygotować słodki deser dla całej rodziny.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Domowe pianki marshmallow mają tę zaletę, że w ich skład nie wchodzą żadne nieznane substancje chemiczne. Kompletując składniki, dokładnie wie się, co można w nich znaleźć. Niezbędnymi produktami do wykonania pianek są:
    * 400 g cukru,
    * 125 g cukru pudru,
    * 300 ml wody,
    * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    * 1 łyżka Golden Syrup,
    * 4 łyżki żelatyny,
    * 2 białka,
    * barwnik spożywczy, różowy (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Do średniej wielkości garnka przelać 175 ml wody. Wsypać zwykły cukier i zacząć podgrzewać. Woda powinna osiągnąć temperaturę 130 stopni Celsjusza, a cukier rozpuścić się w niej całkowicie.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do osobnej miski wlać pozostałą wodę. Dodać żelatynę, po czym trzymać miskę nad parującym garnkiem albo położyć ją na nim i cały czas mieszać, aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Mieszanie najlepiej wykonywać trzepaczką.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Kiedy żelatyna będzie rozpuszczona, zdjąć miskę znad pary, jednak cały czas mieszać trzepaczką.Nie zaprzestając mieszania wlewać żelatynę z wodą do gotowego syropu, po czym wymieszać dokładnie całość. Gdy połączą się sobą, odstawić na bok.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Białka ubić na bardzo puszystą pianę. Powinna być lśniąca i sztywna. Po osiągnięciu takiego wyglądu dodać do piany ostudzony już syrop. Cały czas miksować składniki, aż będą tworzyły jednolitą całość. Na zakończenie wlać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i Golden Syrup.

    Gotową masę przelać do prostokątnej foremki do pieczenia albo do foremki silikonowej. Rozprowadzić równomiernie, wygładzając powierzchnię i włożyć na 8 godzin do lodówki. Po upływie odpowiedniego czasu pokroić deser na mniejsze kawałki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem albo obtoczyć w nim pianki.

Popularne tagi
  • dodatek do deseru
  • pączki kolorowe
  • wino masala
  • sposób przygotowania pączków
  • kubeczki czekoladowe
  • czekodżem
  • pudding
  • cukier brązowy
  • miksowanie
  • ciasto francuskie
  • ciastka jabłkowe
  • przepis na ciasteczka śmietankowe
  • sos karmelowy
  • lizaki
  • mleko skondensowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising