Jak przyrządzić bezy z orzechami?

Jak przyrządzić bezy z orzechami?
Miękkie, rozpływające się w ustach bezy to prawdziwie pożądany przysmak. Zazwyczaj kupuje się je w cukierni, nie mając odwagi zrobić przysmaku samodzielnie, jednak wykonanie smakołyku nie jest wcale takie trudne, na jakie wygląda. Dodatkowo, zrobienie deseru pozwala na wykonanie go w różnych smakach, wybranych dowolnie, w tym w orzechowym – bardzo oryginalnym.
- Jakie składniki przygotować?  - Zrobienie smacznego podwieczorku wymaga kilku bardzo świeżych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się: - * 9 jaj, - * 2 szklanki cukru, - * 10 dag orzeszków arachidowych, - * 3 łyżki mąki. 
- Krok pierwszy  - Do dokładnie wyczyszczonej miski wbić białka. Żółtka nie będą potrzebne, można z nich zrobić wielki kogel-mogel. Same białka ubić dokładnie na gładką, puszystą, a przede wszystkim sztywną pianę. Po uzyskaniu takiego efektu dodać 2/3 z przygotowanego cukru i zacząć miksować dokładnie. Piana ma być lśniąca i gęsta. 
- Krok drugi  - Przygotowane orzechy pokroić na drobne kawałeczki. Wrzucić do miseczki, posypać mąką oraz wsypać resztę cukru. Wymieszać wszystko razem, tworząc słodką mieszankę, którą można wsypać do piany z białek. Połączyć wszystko z pianą. 
- Krok trzeci  - Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego albo do woreczka z przyciętym rogiem i przy pomocy takiego urządzenia wyciskać na paper pergaminowy wyłożony na blasze niewielkie porcje piany. Dla ułatwienia i żeby bezy były takiej samej wielkości, można narysować sobie na papierze kółeczka – cyrklem, odrysować od szklanki – i po zapełnieniu wszystkich wsunąć do piekarnika. Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piec – przy uchylonych drzwiach piekarnika – przez 25 minut.Upieczone, ostudzone bezy będą miały chrupiącą otoczkę oraz miękkie wnętrze – smacznego! 


















