Jak przygotować kolorowe kostki cukru?

Jak przygotować kolorowe kostki cukru?
Goście w domu zazwyczaj mobilizują do przygotowania dla nich czegoś wyjątkowego. Poza ciastem, ciasteczkami lub innym deserem można zachwycić ich kolorowymi kostkami cukru. Łatwo je zrobić i wypełnić nimi cukiernicę, a następnie patrzeć, jak goście zaskoczeni wybierają nie białe kostki, lecz zielone, czerwone i różowe.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Wykonanie kolorowego dodatku do herbaty albo kawy będzie łatwe, jeśli zawczasu przygotuje się następujące składniki: 
 * barwniki spożywcze,
 * woda,
 * cukier (najlepiej, aby był to gruby kryształ).
 Przydadzą się również miseczki oraz łyżki do mieszania i foremka silikonowa do tworzenia kostek o dowolnym kształcie.
- Krok pierwszy  - Do miseczek – jeśli chce się zrobić kilka kolorów kostek – nalać po 1/2 szklanki wody. Dosypać barwnik i rozmieszać, żeby płyn trochę się zabarwił. Woda powinna nabrać intensywnego koloru barwnika, aby na cukrze kolor był dobrze widoczny. 
- Krok drugi  - W większej misce umieścić cukier. Należy wsypać go tyle, ile chce się uzyskać kostek, więcej, mniej, wedle własnego uznania. Na próbę można wsypać mniejszą ilość, żeby sprawdzić, czy kostki wyjdą zgodnie z oczekiwaniami.Do cukru dolać trochę barwnika. Zamieszać lekko łyżką. Jeśli cukier nie pokrył się barwnikiem w całości, dodać go jeszcze trochę. 
- Krok trzeci  - Po wymieszaniu cukru z barwnikiem i nadaniu mu koloru, można postąpić na 2 sposoby. Pierwszy z nich to wysuszenie cukru. Trzeba wysypać go na papier do pieczenia rozłożony na blaszce, rozprowadzić na płasko, a następnie pozostawić do wysuszenia. W taki sposób uzyskuje się cukier sypki, lecz kolorowy.Drugi sposób to przełożenie mokrego cukru do silikonowej foremki. Gdy wyschnie, wyjąć cukier z foremki. Uzyska się w ten sposób ładne kostki, które z powodzeniem posłodzą każdy ciepły napój. 


















