Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na smażone ciastka Oreo

Opiekun artykułu: giesiek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na smażone ciastka Oreo

Przepis na smażone ciastka Oreo

Niedawno świat obiegła wiadomość o jakże kalorycznej i niezdrowej, acz podobno pysznej przekąsce, która serwowana jest na ulicach i w domach Szkocji. To batony Mars, obtoczone w panierce i smażone na głębokim tłuszczu. Choć pomysł ten wydaje się być nieco szalony, to efekt okazał się być spektakularny – aż tak bardzo, że przysmak włączyły do swojej oferty przydrożne budki z hot-dogami i innymi przekąskami przyrządzanymi w ramach idei fast-food. Nic więc dziwnego, iż można próbować eksperymentować także z innymi słodyczami. Poniżej znajdziesz przepis właśnie na taki deser i eksperyment kulinarny. W roli głównej wystąpią ciastka Oreo, przypominające swoim wyglądem kanapkę. Składają się one bowiem z dwóch okrągłych i czekoladowych ciastek połączonych ze sobą kremową masą. W naszym kraju są one popularne dopiero od niedawna, dlatego też poniższy przepis również może wydawać się nieco szalony. Warto go jednak wypróbować i zrobić tym frajdę swoim dzieciom. Pamiętaj jednak, iż ciastka same w sobie są już kaloryczne, dlatego też nie przyrządzaj tego przysmaku zbyt często.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 opakowanie ciastek Oreo

Na naleśnikowe ciasto:

2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

½ szklanki wody

2 jajka

½ łyżeczki soli

olej do smażenia (około ½ litra albo więcej)

1 opakowanie ciastek Oreo Na naleśnikowe ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka ½ szklanki wody 2 jajka ½ łyżeczki soli olej do smażenia (około ½ litra albo więcej)
Wskazówki:

Pamiętaj, że to kaloryczna przekąska o dużej zawartości tłuszczu oraz cukru. Nie przygotowuj jej zbyt często.

  • Ciasto na naleśniki

    Przygotowanie smażonych ciastek należy rozpocząć od zrobienia dla nich „panierki”, czyli gęstego ciasta na naleśniki. Do miski wlej mleko, wodę oraz jajko, a następnie całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Potem dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę, a następnie całość znowu jeszcze raz dokładnie wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Nie może być żadnych grudek, a ciasto musi wyjść gęstsze niż to na naleśniki. Dobrze, aby ciasto miało trzydzieści minut, żeby odpocząć, ale nie jest to konieczne.

  • Rozgrzewanie tłuszczu

    Po zrobieniu ciasta na naleśniki czas przejść do rozgrzewania tłuszczu. Ciastka w panierce będziemy smażyć tak, jak pączki, dlatego też do garnka wlej olej i postaw go na palniku. Musisz odczekać, aż się dobrze rozgrzeje. Pod koniec rozgrzewania zacznij obtaczać ciastka w cieście.

  • Obtaczanie ciastek

    Obtaczanie ciastek

    Kolejną czynnością jest obtaczanie ciastek. Weź jedno ciastko i obtocz je bardzo dokładnie w masie. Możesz to zrobić raz, odczekać, aż ciasto trochę z ciastka skapnie, a potem powtórzyć czynność jeszcze raz i bezpośrednio wrzucić je na tłuszcz.

  • Smażenie ciastek

    Ciastka smaż z obu stron, aż zrobią się złocisto-brązowe. Uwaga! Pamiętaj, że bardzo rozgrzany olej może pryskać i poparzyć cię. Po usmażeniu ciastek przełóż je na papierowe ręczniki, aby odciągnęły trochę tłuszczu.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Podawaj ciastka solo lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciastka czekoladowe
  • naszyjnik
  • biżuteria
  • szynka
  • podawanie pączków
  • wiórki koksowe
  • wino masala
  • starta czekolada
  • woda
  • przygotowanie masła orzechowego
  • kulki morelowe
  • orzechy
  • ciasteczka bananowe
  • ozdabianie ciastek
  • deser z alkoholem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising