Jak przyrządzić mus czekoladowo-kokosowy?

Jak przyrządzić mus czekoladowo-kokosowy?
Czekolada i kokos to pyszne połączenie stosowane w wielu rodzajach smakołyków, np. w batonach. Mus czekoladowo-kokosowy jest świetnym rozwiązaniem na szybki, słodki, a przede wszystkim przepyszny deser. Dzięki wielu możliwościom w propozycji podania sprawdzi się dosłownie przy każdej okazji, np. na przyjęciu urodzinowym bądź na romantycznej kolacji. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a postępując zgodnie z poniższymi krokami, na pewno uda Ci się go przygotować. Do dzieła!
Wiórki kokosowe możesz zemleć w blenderze. Gotowy mus udekoruj przed samym podaniem.
Mus czekoladowo-kokosowy – krok 1
Czekoladę połam na mniejsze kawałki bądź posiekaj, a następnie przełóż ją do miski. W garnku zagotuj wodę, a na garnek połóż miskę z czekoladą. W przygotowanej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Po wymieszaniu czekoladę odstaw do przestygnięcia.
Mus czekoladowo-kokosowy – krok 2
Ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi. Do ubitej śmietany dodaj przestygniętą roztopioną czekoladę i całość dokładnie wymieszaj. Przed dodaniem czekolady do śmietany możesz odłożyć dwie duże łyżki śmietany do dekoracji musu.
Mus czekoladowo-kokosowy – krok 3
Powstały mus przełóż do salaterek bądź szklanek i włóż na kilka minut do lodówki, żeby się schłodził. Przed samym podaniem musu udekoruj go dołożoną wcześniej bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami, np. truskawkami, wiśniami czy malinami.