Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić szybką pizzę z salami i szynką?

Opiekun artykułu: fadoo
Jak przyrządzić szybką pizzę z salami i szynką?

Jak przyrządzić szybką pizzę z salami i szynką?

Pizza nigdy się nie nudzi. Można ją jeść z różnymi dodatkami, na różne sposoby, dzięki czemu jest zawsze wyjątkowo smaczna. Przygotowując pizzę w domu, można ozdobić ją własnymi dodatkami, co z pewnością ma swoje zalety. Nie zawsze lodówka pozwala na wiele dodatków, jednak wystarczą salami oraz szynka, żeby poczuć się jak we włoskiej restauracji.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby bez problemu przyrządzić doskonałą pizzę na obiad lub kolację, potrzebne jest przygotowanie odpowiednich produktów, a są to:
    * 2 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki wody,
    * 1/3 kostki drożdży,
    * 4 – 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
    * 2 łyżeczki cukru,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 6 plasterków salami,
    * 5 plastrów szynki,
    * ser mozzarella,
    * cebula,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku trzeba przygotować ciasto. Do jednej miski wsypać mąkę i posolić. Do drugiej przełożyć odmierzoną ilość drożdży i zasypać je cukrem. Pozostawić je, aż rozpuszczą się pod wpływem słodkiego dodatku. Wtedy dolać do nich ciepłą – nie wrzącą! - wodę, mieszając łyżką. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wyrobione ciasto pozostawić w misce i odstawić w suche, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 – 60 minut.W tym czasie zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Cebulę obrać, posiekać na drobne kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Nie wolno dopuścić do przypalenia się składników. Jeśli ma się ochotę na więcej warzyw w pizzy, można dodać pieczarki, podsmażając je wraz z cebulą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ciasto na pizzę, które podwoiło swoją objętość, rozciągnąć palcami na posmarowanej oliwą blaszce lub rozwałkować w okrąg. Posmarować je koncentratem pomidorowym – do koncentratu można dodać 1 łyżeczkę oregano lub bazylii – a na sosie ułożyć składniki: cebulę, szynkę, salami.Ser mozzarella zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch pizzy. Tak przygotowane danie wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 – 30 minut. Ser powinien być roztopiony, a spód zarumieniony.Podawać od razu po przygotowaniu z dowolnym sosem: pomidorowym, czosnkowym albo z majonezem.

Popularne tagi
  • placek z owocami
  • sernik po japońsku
  • przepis na ciasto jabłkowe
  • ciasta oreo
  • przepis na babkę tulipan
  • przepis na dobry biszkopt
  • przygotowanie lukru
  • tort z kaszy manny
  • polewa z białej czekolady
  • nakłuwanie ciasta
  • sernik angielski z wiśniami
  • ciasteczkowy spód
  • twix
  • snickers
  • likier tiramisu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising