Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Opiekun artykułu: tck
Pyszne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Pyszne ciasto z truskawkami i rabarbarem

Truskawki i rabarbar to bardzo lubiane owoce sezonowe. W maju i czerwcu można znaleźć ich mnóstwo na wszystkich targach. Warto je kupować i jadać w różnej postaci. Poza sokami i koktajlami, bardzo dobrze sprawdzają się jako elementy ciast. Oto jeden z lepszych przepisów na ciasto truskawkowo-rabarbarowe.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do przygotowania dobrego ciasta potrzebne są odpowiednie składniki. W przypadku ciasta z owocami są to:
    * 1 szklanka mąki pszennej,
    * 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 kostka masła,
    * 4 jajka,
    * 3 łyżki śmietany 22%,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1/2 kg rabarbaru,
    * 1 kg truskawek,
    * cukier puder.

  • Pierwszy etap

    Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc warto wcześniej wyjąć je z lodówki. Następnie wrzucić do miski i dodać cukier. Dla smaku można dosypać również 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Utrzeć składniki na puszystą masę, najlepiej przy pomocy kuli do ucierania.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Do uzyskanej masy dodawać powoli po 1 żółtku. Można rozpocząć używanie miksera, jednak na najniższych obrotach. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, połączone z proszkiem do pieczenia, a na koniec śmietanę. Jeżeli ciasto jest już dość gęste, zamiast miksera można używać łyżki.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Białko ubić na puszystą pianę. Przed ubijaniem można dodać szczyptę soli. Gotową pianę dodać do masy i dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Kiedy masa będzie gęsta, przelać ją do przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia, formy.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić na kawałki, rabarbar na plasterki, po czym posypać owocami wierzch ciasta.Wypełnioną formę do pieczenia włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec 50 minut, a następnie ostudzić. Przed pokrojeniem i podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • odwrócone ciasto z ananasem
  • jabłka
  • sposób na sernik japoński
  • ciasto buraczano-czekoladowe
  • szybkie ciasto czekoladowe
  • przepis na sernik dyniowy
  • fasola
  • żurawina
  • murzynek z dżemem
  • masło orzechowe
  • śmietana
  • puszysty krem
  • tarta z truskawkami
  • smakołyki
  • ciasto bezglutenowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising