Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny sernik wiedeński

Opiekun artykułu: olaszmeja
Pyszny sernik wiedeński

Pyszny sernik wiedeński

Sernik jest bardzo dobrym dodatkiem do świątecznej patery ciast. Urozmaica podwieczorek i jednocześnie jest mniej suchy niż babki piaskowe. Szczególnie dobrze jako deser sprawdza się sernik wiedeński. Jeżeli skorzysta się z poniższego przepisu, wówczas uzyska się deser, który przypadnie do gustu każdemu.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Podczas pieczenia sernika nie należy zaglądać do piekarnika.

  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie sernika wiedeńskiego wymaga odpowiednich składników. Żeby z powodzeniem rozpocząć działania w kuchni, trzeba zgromadzić:
    * 1 kg sera białego,
    * 6 jaj,
    * 20 dag masła,
    * 30 dag cukru,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 opakowania budyniu waniliowego,
    * 3 – 4 łyżki bułki tartej,
    * 1 paczkę rodzynek (opcjonalnie),
    * 1 cytrynę.
    Dodawanie rodzynek nie jest konieczne, ponieważ nie każdy lubi ich smak w cieście. Jednak jeśli podejmie się decyzję o ich wykorzystaniu, warto przez 2 godziny moczyć je w mocnym rumie, nadadzą ciastu ciekawy smak.

  • Pierwszy etap

    Do szerokiej miski należy wrzucić masło oraz oba rodzaje cukru. Masło można wcześniej pokroić na mniejsze kawałki albo zetrzeć na tarce, będzie łatwiejsze do ucierania. Następnie wszystkie składniki ucierać kulą do ucierania lub mikserem na puszystą masę. Im bardziej puszysta, tym lepszy będzie sernik.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, po jednym, dodawać do masy maślanej, cały czas ucierając. Gdy dobrze się połączą, dodać oba budynie i znów zamieszać, dosypać bułkę tartą. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i skórkę zetrzeć wprost do masy. Dzięki niej sernik będzie miał bardzo orzeźwiający aromat.

  • Trzeci etap

    Kiedy masa otrzyma już dobrą gładką konsystencję, można rozpocząć dodawanie białego sera. Warto zaopatrzyć się w specjalny ser do serników, sprzedawany w wiaderkach. Jest on już zmielony, a do tego dzięki jego bardziej wilgotnej konsystencji sernik nie będzie suchy. Jeśli chce się wykonać sernik z dodatkiem rodzynek, trzeba je wrzucić do masy razem z serem.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Białko ubija się na sztywną pianę i powoli dodaje do masy serowej. Łyżką wymieszać dokładnie całość. Przygotować okrągłą formę do pieczenia. Posmarować ją margaryną, posypać bułką tartą i wylać masę, rozprowadzając ją równo po całej powierzchni.Ciasto powinno być pieczone przez 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie przez 30 minut chłodzone w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku. Po tym czasie jest gotowe do podania.

Popularne tagi
  • murzynek z nutellą
  • czekolada biała
  • kremówka
  • szynka
  • spotkanie towarzyskie
  • kuchnia
  • przepis na babeczki czekoladowe
  • przepis na ciasto wiśniowo-cynamonowe
  • tradycyjny jabłecznik
  • lukier plastyczny
  • przepis na ciasto rabarbarowe
  • sernik dyniowy
  • tiramisu
  • forma do papilotek
  • kuchnia amerykańska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising