Zakumaj.pl

Jak skutecznie schudnąć wiosną?

Jak skutecznie schudnąć wiosną?

Po zimowym ukrywaniu się pod kocem, pod ciepłymi ubraniami, po popijaniu gorącej czekolady i zjadaniu ciepłych zup, czas przygotować się na wiosnę. Naturalne jest, że w czasie zimy może przybyć kilka kilogramów. Łatwiej zbierać dodatkowy, grzejący, tłuszczyk na rozgrzewających potrawach oraz niechęci do ruchu w minusowych temperaturach. Aby zrzucić niechciane wiosną dodatki bez bólu radykalnych diet, można wcielić w życie kilka przydatnych zasad.

  • Wstań i wyjdź

    Wstań i wyjdź

    Zima kusi wyjściem na świeże powietrze tylko jeśli jest piękna i pełna śniegu. Gdy na dworze pada i jest zimno, wówczas chętniej zostaje się w domu, na kanapie z książką albo filmem w telewizji. Jednak wraz z nadejściem wiosny zmienia się temperatura oraz pogoda. Dobrze jest rozpocząć wychodzenie na zewnątrz i codzienne spacery. Nie trzeba od razu rozpoczynać biegania, jednak spacer rozrusza ciało, pozwoli na pobudzenie układu krążenia i poprawę samopoczucia, rozbudzi po sennych miesiącach, stopniowo zachęcając do wychodzenia na basen albo do jazdy na rowerze.

  • Uwaga na napoje

    Chociaż zaleca się przyjmowanie dużych ilości płynów niezależnie od pory roku, trzeba wziąć pod uwagę zawarty w nich cukier. Popijane zimą grzane wino, rozgrzewająca herbata z rumem, gorąca czekolada z cynamonem to napoje kaloryczne. Podobnie kaloryczne są kupne soki owocowe oraz napoje gazowane.Żeby tracić tłuszczyk bez konieczności męczenia się liczeniem kalorii, dobrze jest popijać naturalne soki, najlepiej świeżo wyciskane, wodę mineralną niegazowaną oraz pić kawę i herbatę bez cukru.

  • Warzywa na obiad

    Warzywa na obiad

    W miesiącach zimowych jada się mniej warzyw, usprawiedliwiając to przede wszystkim brakiem ładnych produktów w sklepach. Mrożonki nie są tak samo atrakcyjne jak świeże warzywa, lecz wiosna to okres, kiedy zdrowych produktów jest pod dostatkiem. W takiej sytuacji należy postawić na nie jako na główny element swojego posiłku.Warzywa dzięki zawartości błonnika potrafią spęcznieć w żołądku, przez co zjada się mniejszą ilość innych produktów, np. mięsa. W podobny sposób działa szklanka wody wypita na 20 – 30 minut przed jedzeniem.

  • Polub grillowanie

    Polub grillowanie

    Grillowanie we własnym domu nie tylko jest możliwe, lecz również bardzo korzystne dla zdrowia. Wystarczy patelnia grillowa albo mały grill elektryczny, żeby z powodzeniem przygotować mięso, ryby, warzywa. Na grillu wytopi się cały tłuszcz i potrawa będzie bardziej dietetyczna.

  • Bez przekąsek

    Bez przekąsek

    Podjadanie pomiędzy posiłkami, przekąski do filmu lub lektury to miłe dodatki, lecz tuczące. Najlepiej zrezygnować z nich całkowicie albo zmienić na zdrowe przekąski – marchewkę, seler naciowy, chrupki jabłkowe.