Jak przygotować sok z cytryny bez wyciskacza?

Jak przygotować sok z cytryny bez wyciskacza?
Sok z cytryny jest potrzebny do wielu ciast, ciasteczek, deserów. Jeżeli potrzebna jest więcej niż 1 kropla, wówczas trzeba wycisnąć znacznie więcej. Przy wyciskarce do owoców nie jest to trudne, lecz jak poradzić sobie, kiedy wyciskarki brak? Oto podpowiedź.
- Rolowanie cytryny  - Dobrze sprawdza się rolowanie cytryny po blacie. Wystarczy do tego stół oraz własne ręce, które posłużą za wałek. Po takim rolowaniu rozluźnią się włókna w cytrynie i możliwe będzie wydobycie z cytryny o wiele większej ilości soku. 
- Mikrofalówka i cytryna  - Cytrynę dokładnie umyć i dokładnie wytrzeć. Następnie włożyć do mikrofalówki – bez krojenia, bez cięcia. Mikrofalówkę ustawić na 20 sekund i podgrzać cytrynę. W czasie podgrzewania skórka delikatnie zmięknie, a sok cytrynowy podgrzeje się wewnątrz. - Przeciąć cytrynę na pół i wycisnąć sok do miseczki. Jeżeli jest zbyt ciepły, aby dodać go do przygotowywanego dania, wystarczy schłodzić go kilka minut w lodówce. 
- Wyciskanie dłonią  - Przeciętą na pół cytrynę ściskać mocno w obu dłoniach, zaciskając ciasno palce wokół niej. Sok powinien swobodnie przepływać pomiędzy palcami, jednak szczeliny między nimi nie powinny być zbyt szerokie. Pestki nie mogą znaleźć się w cytrynowym soku. Są gorzkie i mogłyby zepsuć jego smak, a tym samym smak ciasta. 
- Używanie wykałaczki  - Do uzyskania niewielkiej ilości soku cytrynowego wystarczy użycie wykałaczki. Należy przekłuć cytrynę w dowolnym miejscu i mocno ścisnąć ją w dłoni, wyciskając tyle soku, ile akurat potrzeba. Samej cytryny nie trzeba wyrzucać. Wystarczy umyć ją, a następnie włożyć do woreczka plastikowego i przechowywać w lodówce do 5 dni. Można jej użyć do kolejnego deseru albo skroić do herbaty. 


















