Advertising
Zakumaj.pl

Zaskakujące masło miodowe – jak zrobić?

Opiekun artykułu: pannamadonna
Zaskakujące masło miodowe – jak zrobić?

Zaskakujące masło miodowe – jak zrobić?

Nie trzeba nikogo przekonywać, że miód jest zdrowy, a do tego może być doskonałym dodatkiem do potraw słodkich oraz mięsnych. Nie tylko sam miód. Także masło miodowe, powstałe na bazie złotego płynu, może zająć w kuchni ważne miejsce. Jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przyrządzenie masła nie jest trudne, jeśli posiada się odpowiednie elementy. Należą do nich przede wszystkim:
    * 20 dag masła,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu,
    * 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej,
    * 1 łyżeczka soku z cytryny,
    * 3 łyżki miodu płynnego.
    W zależności od tego, jak masło będzie przechowywane, warto przygotować niewielką foremkę albo papier pergaminowy.

  • Pierwszy krok

    Do miski przełożyć masło. Powinno być miękkie, żeby łatwo się ucierało. Dodać do niego miód. Jeśli chce się uzyskać bardziej miodowy smak, należy dodać 1 – 2 łyżki miodu więcej. Utrzeć oba składniki przy pomocy łyżki, najlepiej drewnianej.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć część skórki, aby uzyskać wymaganą ilość. Odkroić plasterek i wycisnąć z niego sok. Skórkę i sok dodać do masy maślanej. Dołożyć cynamon i ponownie ucierać, aż wszystkie składniki zaczną tworzyć jedną całość.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowe masło przełożyć do foremki lub pojemniczka, w którym będzie można je swobodnie przechowywać. Jeśli chce się uzyskać masło do krojenia, wygodne do dodawania do potraw, należy przełożyć je na pergamin, uformować wałek i przykryć papierem. W takim stanie włożyć do lodówki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotowe masło miodowe można podawać z różnymi produktami. Doskonale nadaje się do zwykłych bułek, drożdżowych i maślanych, lecz bywa także świetnym dodatkiem do mięs.

    Poza cynamonem w trakcie produkcji można dodać do niego również orzechy albo suszone owoce.

Popularne tagi
  • afrodyzjak
  • choroba nowotworowa
  • pieczywo
  • odporność
  • przygotowanie ryżu
  • sól drobnoziarnista
  • szpinak
  • nacinanie mango
  • oczy
  • obrzęk
  • przemysł spożywczy
  • akcesoria do przechowywania szparagów
  • lipidy
  • worek z juty
  • ciastka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising