Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać ładne listki czekoladowe?

Opiekun artykułu: gibonek
Jak wykonać ładne listki czekoladowe?

Jak wykonać ładne listki czekoladowe?

Dekoracje ciast, tortów, babeczek nie muszą być bardzo rozbudowane. Wystarczy drobiazg, żeby sprawić, by deser wyglądał zaskakująco dobrze. Takim elementem mogą być czekoladowe listki, dzięki którym nawet kubeczek z bitą śmietaną będzie stanowił deser niczym z najlepszej kawiarni. Jeśli uważasz, że taka dekoracja jest trudna do zrobienia, sprawdź nasz przepis, a przekonasz się, że to całkiem łatwe.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Wykonanie dekoracyjnych listków należy zacząć od przygotowania odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:

    * 200 g dowolnej czekolady,

    * 70 g miodu płynnego naturalnego,

    * listki.

    Poza tymi elementami niezbędne są również:

    * pędzel,

    * papier pergaminowy,

    * blacha do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed przystąpieniem do wykonywania czekoladowych listków trzeba wybrać liście, które będą stanowić ich podstawę. Są to przede wszystkim liście róży, kamelii, drzewka owocowego, wiśni, wawrzynu. Mają średnią wielkość i są najwygodniejsze do wykonywania dekoracji czekoladowych.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na początku oczyścić wybrane listki. Najlepiej zanurzyć je w wodzie z dodatkiem mydła w płynie, a następnie bardzo dokładnie wypłukać pod zimną wodą, aby nie miały na sobie nalotu mydła ani jego posmaku. Umyte listki położyć na papierowym ręczniku i nadmiar wody odcisnąć ręcznikiem przyciskanym z góry do listków. Po osuszeniu ułożyć spodem do dołu na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Używając czekolady plastycznej, zacząć malować listki. Zamiast kupnej czekolady można zrobić własną, roztapiając w kąpieli wodnej 200 g czekolady z 70 g miodu. Po wymieszaniu obu składników przejść do nakładania pędzelkiem masy na listki. Należy nanieść najpierw niewielką ilość i rozsmarować ją na całą długość liści. Warstwa czekolady nie powinna przekraczać 3 mm. W taki sposób ozdobić wszystkie listki.

  • Krok czwarty

    Gdy wszystkie liski będą pokryte czekoladą, włożyć blaszkę z nimi do lodówki na 20 – 25 minut, żeby czekolada dobrze się zmroziła. Po tym czasie można wyciąć listki i oderwać prawdziwe liście od czekoladowych – delikatnie zaczynając odrywanie listka od ogonka. Gotowe ozdoby czekoladowe od razu wykorzystać.

Popularne tagi
  • dobry biszkopt
  • sód
  • mąka migdałowa
  • pieczarki
  • przepis japoński
  • przepis na tort kawowy
  • przepis na tartę z truskawkami
  • batoniki
  • kisiel
  • pieczenie
  • sylwester
  • jabłko
  • ozdoba do ciasta
  • jagody
  • babka tulipan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising