Jak zrobić pyszne kulki morelowe z kokosem?

Jak zrobić pyszne kulki morelowe z kokosem?
Morelowe kuleczki to znakomity i długotrwały deser. Zasmakuje dzieciom, zasmakuje dorosłym, ze względu na swój doskonały smak, choć nie jest to jego jedyna zaleta. W kuleczkach owocowych kryje się wiele wartości odżywczych, dlatego są dobrym smakołykiem również w czasie diety, kiedy ma się ochotę na słodkie, lecz niezbyt kaloryczne. Chcesz spróbować morelowego przysmaku? Podążaj za naszymi instrukcjami.
- Potrzebne produkty spożywcze  - Żeby zrobić zdrowy przysmak, niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, najlepiej bardzo dobrej jakości, w tym: - * 200 g moreli suszonych, - * 65 g wiórków kokosowych, - * 50 g migdałów mielonych, - * 1 łyżka soku z pomarańczy, - * 2 łyżki wody, - * 2 łyżki syropu klonowego (można zamienić na miód płynny), - * 3 łyżki kiełków pszenicy. 
- Krok pierwszy  - Wszystkie suszone morele włożyć do blendera. Zmiksować je dokładnie na gładką masę. Suszone morele nie są bardzo twarde, jednak warto miksować je na średnich obrotach przynajmniej przez 1 minutę, żeby mieć pewność, że papka będzie gładka. Po zakończeniu miksowania wlać sok pomarańczowy oraz wodę, pozostawiając na 1 minutę do namoknięcia. 
- Krok drugi  - Gdy morele namokną, dosypać do nich wiórki kokosowe, syrop klonowy bądź miód, migdały mielone oraz kiełki pszenicy. Ponownie zacząć miksować, aż do połączenia się składników w gładką pastę. Żaden składnik nie powinien być osobno, więc warto poświęcić miksowaniu trochę czasu. 
- Krok trzeci  - Z powstałej masy zacząć lepić kuleczki. Jeśli masa klei się do rąk, można posmarować je mąką. Gotowe kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych i odkładać na tackę do zastygnięcia w nowej formie. Następnie przełożyć je do plastikowego pojemniczka z pokrywką i przechowywać je w nim aż do chwili podania. Przechowywane w taki sposób kuleczki przetrwają w dobrym stanie oraz smaku przez tydzień. 

















