Advertising
Zakumaj.pl

Łatwy sposób przygotowania karmelu z mleka skondensowanego

Opiekun artykułu: annarybnik
Łatwy sposób przygotowania karmelu z mleka skondensowanego

Łatwy sposób przygotowania karmelu z mleka skondensowanego

Karmel jest niezwykle smacznym i lubianym dodatkiem do deserów i nie tylko. Dobrze sprawdza się jako dodatek nawet do potraw podawanych na obiad lub kolację, np. do naleśników. W sklepach spożywczych można znaleźć dobre sosy karmelowe, jednak karmel w prosty sposób można wykonać samodzielnie.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Nie wolno przed gotowaniem dziurawić puszki.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie karmelu nie wymaga ogromnej ilości składników. Wystarczy przygotować:
    * 0,5 l wody,
    * 1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego.
    Dodatkowo przyda się średniej wielkości garnek, w którym dojdzie do powstania słodkiego smakołyku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę przelewamy do garnka. Można ją zacząć podgrzewać w garnku albo podgrzać w czajniku elektrycznym i przelać do garnka. Podgrzewać jeszcze chwilę, aż zacznie się bulgotanie. Wtedy włożyć do wody puszkę z mlekiem – jeśli posiada etykietkę, najlepiej oderwać ją wcześniej. W zależności od wielkości puszki można ją postawić albo położyć, istotne jest, żeby cała znalazła się pod wodą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mleko gotować na średnim płomieniu przez 3 godziny, od czasu do czasu doglądając, żeby sprawdzić stan wody. Puszka musi być cały czas zakryta, dlatego niezbędne będzie dolewanie wody co 30 minut. Trzeba pamiętać, że dolewana woda powinna być gorąca, nie zimna, aby utrzymać różnicę temperatur.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po 3 godzinach wyjąć puszkę i pozostawić do ostudzenia. Nie należy otwierać puszki od razu, kiedy jest jeszcze gorąca. Mogłaby wybuchnąć, poparzyć ręce i pobrudzić kuchnie.Gdy puszka jest już zimna, można otworzyć ją otwieraczem, a następnie cieszyć się doskonałym smakiem słodkiego karmelu.

Popularne tagi
  • etapy mielenia orzechów
  • deser z orzechami
  • przekąska na imprezę
  • babeczki z siemieniem lnianym i żurawiną
  • jedzenie
  • pudding czekoladowy
  • orzechy arachidowe
  • smażenie pączków
  • whisky
  • mąka tortowa
  • przepis na mus czekoladowy
  • bita śmietana kremówka
  • ciastka z czekoladą
  • mikrofalówka
  • sposób na kolorowe pączki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising