Zakumaj.pl

Jak zrobić dobre zrazy wołowe na obiad?

Wymagany czas: 2 godz.
Jak zrobić dobre zrazy wołowe na obiad?

Wołowina nie jest często wybieranym mięsem, choć nie przez wzgląd na niechęć do niej, ale cenę wołowych kawałków. Jest droga w porównaniu do innych rodzajów mięsa, co sprawia, że bywa wykorzystywana głównie przy większych okolicznościach. Jednak od czasu do czasu obiad powinien rozpieszczać zmysły, a to oznacza jedno – zrazy wołowe. Jak je zrobić, dowiesz się z poniższego artykułu.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby zrazy zachowały swój doskonały smak, często kojarzony z niedzielnymi obiadami u babci, trzeba zaopatrzyć się w świeże, bardzo dobrej jakości produkty, wśród których muszą znaleźć się:

    * 500 g mięsa mielonego,

    * 300 g boczku wędzonego,

    * 200 ml wody,

    * 5 cebul,

    * 3 ogórki kiszone,

    * 2 łyżki masła,

    * 1 słoiczek musztardy,

    * 1 łyżeczka mąki,

    * grzyby suszone,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zakupione mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Uzyskane plastry rozbić tłuczkiem na cienkie, większe placki. Najlepiej robić to pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, dzięki czemu uniknie się przerwania mięsa oraz powstania dziur, które w zrazach nie są pożądane. Jeżeli deska do krojenia podskakuje podczas takiego tłuczenia, najlepiej podłożyć pod nią ścierkę, wtedy ani nie skacze, ani dźwięk tłuczka nie jest dla nikogo uciążliwy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebule obrać z łupinek i pokroić w talarki – przecięte na pół – lub paski w zależności od indywidualnych chęci. Przełożyć je na patelnię z odrobiną masła albo oliwy z oliwek. Zarumienić ją na patelni, po czym pozostawić do ostygnięcia. Boczek pokroić na mniejsze paseczki, a ogórki na słupki. Ogórki można obrać ze skórki, jednak nie jest to niezbędne. Po przygotowaniu produktów ponownie zająć się mięsem. Posypać je solą oraz pieprzem i na każdym z nich rozsmarować po 1 łyżeczce musztardy, która doda mięsu nieco pikantnego posmaku. Na tak przygotowane mięso położyć 1 plasterek boczku, podsmażoną cebulę, 1 słupek ogórka, po czym wszystko zwinąć w roladkę. Spiąć całość wykałaczką, żeby się nie rozpadła albo owinąć lnianym sznurkiem. Jeżeli wybierze się tą drugą wersję, trzeba uprzedzić biesiadników o konieczności usunięcia sznurka albo zrobić to przed podaniem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Każdą roladkę obtoczyć w mące, a następnie ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem – nie może być go za dużo. Podsmażyć całość. Przełożyć zrazy na większą patelnię, układając je ciasno jeden obok drugiego, i podlać wodą. Dodać pokruszone suszone grzyby, przykryć patelnię i dusić przez 40 minut. Gotowe zrazy wołowe podawać z kluskami, ziemniakami albo kaszą oraz kapustą czerwoną.