Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka

Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka
Zrazy, czy inaczej „zawijańce”, to bardzo dobry pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Robi się je dłużej niż zwykłe kotlety schabowe, ale i tak nie są bardzo czasochłonne, więc warto je przygotować, kiedy ma się wolny dzień. Będą one z pewnością urozmaiceniem zwykłych potraw podawanych w ciągu tygodnia. Zazwyczaj zrazy robi się z mięsa wieprzowego, ale można je zamienić na drób, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci, które zazwyczaj przepadają za piersiami z kurczaka.
- Przygotowanie kurczaka- W pierwszej kolejności zajmij się piersiami z kurczaka. Pokrój je na większe płaty, które będziesz mogła nieco rozbić. Pamiętaj, że mięso drobiowe jest delikatniejsze niż wieprzowina i nie powinnaś go rozbijać bardzo mocno – zrób to delikatnie i przed użyciem tłuczka owiń każdą sztukę mięsa w foliowy woreczek. 
- Przygotowanie masy jajecznej- Następnie przygotuj masę jajeczną, w której będziesz moczyć kurczaka. Cztery jajka roztrzep z solą oraz pieprzem i mlekiem. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. 
- Zawijanie  - Na każdy kawałek kurczaka połóż około dwóch łyżek masła czosnkowego. Następnie płat drobiowy zawiń tak, aby nie pozostawić żadnych otworów. Jeśli chcesz, możesz wspomóc się wykałaczkami. 
- Smażenie- Zawinięte piersi z kurczaka z masłem ziołowym dokładnie zamocz w masie jajecznej, a następnie w panierce składającej się z bułki tartej oraz mąki pszennej (w proporcji 2:1). Tak przygotowane kładź na głęboki i dobrze rozgrzany tłuszcz. 
- Serwowanie  - Usmażone piersi z kurczaka możesz podawać z ziemniakami oraz świeżymi surówkami warzywnymi czy mizerią. Smacznego! 
















