Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić doskonałe ciasto z malinami?

Opiekun artykułu: filipmonika
Wymagany czas: 40 min.
Jak zrobić doskonałe ciasto z malinami?

Jak zrobić doskonałe ciasto z malinami?

Dobre ciasto z malinami ma w sobie zapach lata oraz jego słodycz. Z chęcią się je jada, jak również z chęcią podaje na podwieczorek. Nawet Ci, którzy nie są wielkimi wielbicielami malin, nie oprą się jego zapachowi oraz wyglądowi. Skorzystaj z przepisu, który proponujemy i wypełnij swoje mieszkanie słodkim zapachem owoców oraz cukru – nie pożałujesz, a domownicy z pewnością krzykną: więcej!

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Ciasto malinowe będzie smaczniejsze, jeśli będzie składać się z ciasta oraz lekkiej pianki. Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

    * 1,5 szklanki mąki,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 1 kostka margaryny,

    * 4 jajka,

    * proszek do pieczenia.

    Na delikatną masę przydadzą się:

    * 0,5 kg malin,

    * 1,5 szklanki cukru,

    * budyń waniliowy,

    * śmietana kremówka,

    * cukier waniliowy.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Jajka rozbić na żółtka i białka. Białka pozostawić w osobnej misce do wykorzystania na masę, natomiast do żółtek dodać: mąkę, cukier, posiekaną na kawałki margarynę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Można również dosypać cukier waniliowy, ale nie więcej niż 1 łyżeczkę, żeby ciasto nie było przesadnie słodkie. Ciasto zacząć mieszać, następnie zagniatać, doprowadzając do uzyskania gładkiej masy, która będzie swobodnie odchodzić od ręki. Podzielić je na 2 części, owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po 30 minutach wyjąć 1 część mocno schłodzonego ciasta z zamrażalnika. Posmarować formę do pieczenia margaryną, a następnie na niej rozłożyć ciasto. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec je przez 15 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Podczas pieczenia się ciasta rozpocząć przygotowywanie masy malinowej. Rozpocząć ubijanie białek na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodając cukier zwykły i cukier waniliowy. Po zmieszaniu cukrów z pianą dołączyć także budyń oraz śmietanę. Gotową masę przelać na upieczoną część ciasta. Następnie nanieść na nieprzemyte wodą maliny oraz zetrzeć na nie pozostały kawałek ciasta. Ponownie piec przez 35 minut. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy podawać.

Popularne tagi
  • ubijanie białek
  • posiłek
  • galaretka cytrynowa
  • maślanka
  • drożdże
  • kolacja
  • przepis na lukier
  • składniki na blok czekoladowy
  • papilotki
  • desery
  • tradycyjny deser
  • ser „philadelphia”
  • nakłuwanie ciasta
  • serek jagodowy
  • składniki na sernik
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising