Zakumaj.pl

Jak zrobić dobry lukier do pączków?

Jak zrobić dobry lukier do pączków?

Tłusty czwartek wymaga zjedzenia dużej ilości pączków. Ma to zagwarantować nie tylko przyjemność z jedzenia, ale również powodzenie w kolejnym roku. Zazwyczaj, dla wygody, pączki bywają kupowane w cukierniach, jednak nadal są osoby, które cenią sobie przede wszystkim domowe wypieki. Jeśli jest się jedną z nich, poza przepisem na puszyste smakołyki musi się posiadać przepis na doskonały lukier.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Tak, jak w przypadku większości lukrów, tak i do tego nie jest potrzebne bardzo dużo składników. Niezbędne są jedynie:
    * 8 łyżek cukru pudru,
    * 1/2 cytryny.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cytrynę przemyć pod bieżącą, gorącą wodą. Przekroić na pół, a następnie wycisnąć z połówki cały sok. Można to zrobić ręcznie lub wyciskarką do owoców. Następnie wyjąć z uzyskanego soku wszystkie pestki, jakie mogły do niego wpaść.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przelać sok do miski i rozpocząć dodawanie cukru oraz miksowanie. Można mieszać składniki łyżką, ale znacznie wygodniej jest robić to mikserem ustawionym na niskie obroty. Szybciej uzyska się odpowiednią konsystencję.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dobry lukier powinien być gęsty i biały, dlatego ilość cukru pudru nie jest stała, sztywna. Jeżeli po dodaniu 8 łyżek lukier nadal nie ma odpowiedniej konsystencji, można dodać więcej cukru. Lukier nie powinien spływać z pączków.Kiedy dodatek do słodkich wypieków jest gotowy, należy po kolei chwytać pączki w 2 palce, zanurzać ich górną część w lukrze, po czym odkładać do zastygnięcia masy. Gdy stanie się białą skorupką, pączki można zjadać.