Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec dobry biszkopt do tortu?

Opiekun artykułu: mieszek
Wymagany czas: 35 min.
Jak upiec dobry biszkopt do tortu?

Jak upiec dobry biszkopt do tortu?

Podstawą dobrego tortu jest biszkopt. Jeżeli jest puszysty, wyrośnięty, również tort będzie prezentował się znacznie korzystniej. Im wyższy będzie, tym wyższy może być sam tort, co w połączeniu z kremami sprawi, że będzie wyglądał niczym z profesjonalnej cukierni. Niestety, zdarza się, że biszkopt nie piecze się zgodnie z oczekiwaniami, zamiast wysoki i puszysty jest płaski i mało zachęcający. Aby z powodzeniem upiec puszyste ciasto, proponujemy skorzystanie z poniższego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Wykonanie biszkoptu jest możliwe, jeżeli wcześniej przygotuje się kilka podstawowych elementów, w tym:

    * 1,5 szklanki cukru pudru,

    * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

    * 3/4 szklanki mąki tortowej,

    * 6 jaj,

    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka bardzo dokładnie rozdzielić na białka oraz żółtka. W białku nie powinien znaleźć się ani jeden fragment żółtka, gdyż wpłynie to na ubijanie oraz jakość powstałej piany. Zanieczyszczone białko to jeden z głównych powodów mniej puszystego ciasta. Żółtka pozostawić w misce na później i zająć się białkami. Dodać szczyptę soli, po czym rozpocząć ubijanie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ubijać białka na sztywną pianę, stopniowo rozpoczynając dodawanie cukru pudru – pamiętając, aby nie dodawać całego naraz. Cukier powinien wmieszać się dobrze w pianę, sprawiając, że będzie połyskliwa. Gdy piana będzie błyszczeć, dodawać po 1 żółtku, nie zaprzestając miksowania na wolnych obrotach.Mąkę przesiać do osobnej miseczki z proszkiem do pieczenia, po czym dodawać ją po 1 – 2 łyżki do piany, nadal nie wyłączając miksera. Składniki powinny połączyć się w jasnożółtą, gładką i lekką masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Okrągłą formę do pieczenia – tortownicę – posmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą. Przelać masę do tortownicy, starając się, żeby równomiernie rozłożyła się po całej foremce. Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zwiększyć moc piekarnika do 190 stopni. Ponownie piec przez 15 minut, po czym wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Studzić w taki sposób przez 15 – 20 minut. Gdy biszkopt będzie już częściowo wystudzony, wyjąć go z piekarnika. Wyjąć z formy, wystudzić i użyć do stworzenia wyśmienitego tortu.

Popularne tagi
  • przepis na biszkopt
  • przyprawy
  • przepis na ciasto cytrynowe
  • przepis na babkę tulipan
  • oryginalny deser
  • porzeczki
  • owoce
  • deser wielkanocny
  • mleko w proszku
  • smakosz
  • przepis na tort naleśnikowy
  • prl
  • tiramisu w pucharkach
  • przepis na deser z masła orzechowego
  • spirytus
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising