Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczne jabłka w cieście?

Opiekun artykułu: monludki
Wymagany czas: 35 min.
Jak zrobić smaczne jabłka w cieście?

Jak zrobić smaczne jabłka w cieście?

Jabłka są wspaniałymi owocami, ponieważ można je przygotowywać na zaskakująco wiele sposobów. Ne tylko mogą być elementem ciasta, dodatkiem do babeczek, ale również można je zapiec w cieście, uzyskując doskonały deser. Jeżeli tęsknisz za czymś innym niż zawsze, a do tego lubisz jabłkowy smak, poniższy przepis jest dla Ciebie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Wykonanie jabłek w cieście jest możliwe, jeżeli najpierw przygotuje się dobrej jakości składniki, wśród których muszą znaleźć się:

    * 500 g jabłek,

    * 250 g mąki,

    * 250 ml wody,

    * 2 jajka,

    * sól,

    * olej,

    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesiać, żeby była bardziej puszysta. Do miski z nią wlać wodę, szczyptę soli oraz 2 żółtka. Białka odłożyć do osobnej miski. Składniki w pierwszej misce zacząć mieszać albo miksować blenderem, uzyskując gładką masę. Po zrobieniu tego ubić białko na sztywną pianę – również z odrobiną soli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po ubiciu białek dodać je do masy z mąki i jajek. Wymieszać dokładnie łyżką, żeby ciasto było gładkie, jednolite.Jabłka dokładnie umyć. Obrać ze skórki, przekroić na połówki i z każdego wydobyć gniazdo nasienne. Dopiero po pozbyciu się zbędnych fragmentów pokroić je na plasterki o grubości do 1 cm.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelnię wlać olej i zacząć podgrzewać. Jabłka nabijać na widelec i zanurzać w przygotowanym wcześniej cieście, tak żeby zostały całe otoczone masą. Przekładać plasterki owocu na rozgrzany tłuszcz, po czym piec z każdej strony, aż skorupka z ciasta wokół jabłka będzie mocno zarumieniona. Wnętrze, pod wpływem ciepła, zrobi się delikatniejsze i miękkie.Każdy plasterek odkładać na talerz zakryty papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gotowe jabłka w cieście podawać z cukrem pudrem, miodem albo cynamonem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.

Popularne tagi
  • azja
  • oryginalne placki
  • olej
  • grillowanie warzyw
  • przepis na tarte ze szparagami
  • przepis na pierogi z wiśniami
  • pikantne danie
  • przepis na placki serowe
  • smak
  • zdrowie
  • składniki mineralne
  • pochodzenie słodkich ziemniaków
  • pokarm
  • kotlety sojowe
  • owocowy farsz
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising