Advertising
Zakumaj.pl

Smaczny ryż z pieczonymi warzywami

Opiekun artykułu: tytus
Smaczny ryż z pieczonymi warzywami

Smaczny ryż z pieczonymi warzywami

Dania z ryżu to smaczne posiłki, które pozwalają każdemu odejść od stołu z pełnym brzuchem. Ryż jest bardzo sycący, zdrowy, a z dodatkiem warzyw ma jeszcze więcej zalet. Jeśli nie ma się ochoty na mięsne posiłki lub w ogóle nie jada się mięsa, ryż z dodatkami będzie najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy oczekuje się czegoś szybkiego.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przygotowanie smacznego ryżu z dodatkami wymaga dobrych, najlepiej świeżych składników. Wśród nich powinny znajdować się:
    * 1 torebka ryżu,
    * 1 cebula,
    * 1/2 papryki czerwonej,
    * 1/2 papryki żółtej,
    * 1/2 szklanki groszku,
    * 1/2 szklanki kukurydzy,
    * 1 łyżeczka curry,
    * 1/2 łyżeczki kurkumy,
    * pieprz,
    * sól,
    * masło.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Woreczek ryżu – może być biały albo brązowy ryż – ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Powinien być miękki i pękaty, twardy ryż nie będzie odpowiednio smaczny.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić warzywo na podłużne paski. Następnie posiekać na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę obrać z łupinek, pokroić.Masło roztopić na patelni – wystarczy 1 łyżka – wrzucić cebulę i zeszklić ją, po czym dodać paprykę i podsmażyć całość. Gdy nabiorą koloru, dolać 1/2 szklanki wody i przykryć. Dusić 3 – 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podduszonych warzyw dodać cały ryż, groszek, kukurydzę. Wsypać wszystkie przyprawy. Można dodać również inne, swoje ulubione, np. chili, paprykę czerwoną, oregano. Wszystko wymieszać, aby warzywa i ryż były obtoczone w przyprawach. Podgrzewać jeszcze 3 minuty.

Popularne tagi
  • ryż
  • kuchnia indyjska
  • przepis na myszki z ziemniaków
  • por
  • słonecznik
  • blender
  • owoc
  • sok z limonki
  • biały ser
  • przepis na pierogi
  • przepis na ciasto ziemniaczano-czosnkowe
  • lato
  • marchewka
  • ciasto ziemniaczane
  • folia aluminiowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising