Zakumaj.pl

Egzotyczne przetwory – marynowane chili

Egzotyczne przetwory – marynowane chili

Miłośnicy przetworów i domowego wykonywania słoików pełnych pyszności powinni pamiętać, że nie tylko ogórki lub grzybki nadają się do przechowywania na zimę. Również ostre chili może stać się rarytasem. Nie jest trudne do wykonania, a czerwone lub żółte papryczki mogą stanowić nie tylko produkt do jedzenia, lecz również ozdobę na kuchennej półce.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania marynowanych papryczek potrzebne będą odpowiednie składniki spożywcze. Wśród nich musi znaleźć się:
    * 500 g papryczek,
    * 4 szklanki wody,
    * 1 szklanka octu,
    * 8 łyżeczek cukru,
    * 3 łyżeczki soli,
    * czosnek,
    * ziele angielskie,
    * ziarna pieprzu,
    * liść laurowy,
    * marchewka (opcjonalnie).
    Konieczne jest również przygotowanie słoików, do których będzie się wkładało papryczki, oraz wykałaczek. Wśród papryk wartych wykorzystania znajdują się: cayenne, lemon drop, hungarian black.

  • Krok pierwszy

    Do sporej wielkości garnka wlać wodę, ocet, cukier oraz wsypać sól. Postawić na kuchence i włączyć gaz pod nią. Zagotować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Słoiki na przetwory wyparzyć przy pomocy wrzącej wody. Dzięki temu w naczyniach nie będzie drobnoustrojów, które mogłyby doprowadzić do spleśnienia papryczek. Do każdego ze słoiczków włożyć obrany ząbek czosnku oraz po jednym liściu laurowym i ziarenku pieprzu. Dodać ziele angielskie, a jeśli chce się urozmaicić słoiczki marchewką, wtedy należy włożyć do słoika 1 – 2 plasterki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie papryczki umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Wbić do każdej wykałaczkę, co spowoduje, że papryczka zachowa swój kształt. Tak przygotowane warzywa zacząć ciasno układać w słoikach.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Słoiki uzupełnić gorącą zalewą. Zakręcić dobrze wieczko każdego, po czym poddać pasteryzacji. Ułożyć słoiki w dużym garnku, zalać je wodą do 3/4 wysokości i podgrzewać przez 10 minut, aż do momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Po ostudzeniu słoików ustawić je w szafce albo w spiżarni. Papryczki są gotowe do pierwszej degustacji po 4 tygodniach.