Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić truskawkowego loda sandwich?

Opiekun artykułu: hartman
Wymagany czas: 35 min.
Jak zrobić truskawkowego loda sandwich?

Jak zrobić truskawkowego loda sandwich?

Jednymi z popularniejszych lodów i chętnie kupowanymi są lody „sandwich”, które przypominają kanapkę wypełnioną masą lodową. Występują w różnych smakach, rozmiarach, kształtach. Wydaje się produktem sklepowym, jednak jest bardzo prosta do samodzielnego wykonania, ku uciesze przede wszystkim dzieci, dla których taka przekąska jest łatwa do trzymania w ręce.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby samodzielnie wykonać lody-kanapki, niezbędne będzie zebranie wszystkich potrzebnych składników, a są to:

    * 0,5 l śmietany kremówki,

    * 0,5 l mleka,

    * 1,5 szklanki cukru,

    * 2 szklanki herbaty,

    * 3 jajka,

    * małe wafle albo herbatniki

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka rozdzielić na białka i żółtka, każde w osobnej misce. Do naczynia z żółtkiem dodać cukier. Utrzeć dokładnie – kulą do ucierania lub mikserem – aż osiągnie się puszystą masę. Gdy uzyska się taką konsystencję, z mało widocznym cukrem, odstawić miskę na bok.Sięgnąć po kolejną miskę i garnek. W garnku podgrzać odrobinę wody, a kiedy zacznie parować, do pustej miski przelać mleko, śmietankę i ustawić nad parą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mleko ze śmietaną podgrzać, a gdy już będzie ciepłe, zacząć powoli dolewać do masy jajecznej. W czasie mieszania masa powinna delikatnie gęstnieć, ale nie za mocno. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować truskawki, myjąc je, pozbawiając szypułek i przekrawając na pół.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Truskawki wrzucić do wystudzonej masy. Zamieszać dokładnie i przełożyć do plastikowego pojemnika. Włożyć do zamrażalnika na 5 – 7 godzin. Od czasu do czasu zamieszać, żeby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu. Po wyznaczonym czasie lody umieszczać pomiędzy wafelkami albo herbatnikami, składając niczym kanapkę. Podawać od razu po wykonaniu albo przez 3 dni przechowywać w zamrażalniku jako ratunek na nagłe zachcianki.

Popularne tagi
  • sposób na lody
  • syrop miodowy
  • lody bananowo-jagodwe
  • sorbet z miętą
  • biszkopty
  • pojemnik na lody
  • przyjęcie
  • folia aluminiowa
  • składniki na deser
  • wafle
  • sitko
  • kąpiel na parze
  • granita ogórkowo-limonkowa
  • nabiał
  • piana z jaj
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising