Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne lody czekoladowo-orzechowe – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: alcia
Wymagany czas: 45 min.
Smaczne lody czekoladowo-orzechowe – jak je przyrządzić?

Smaczne lody czekoladowo-orzechowe – jak je przyrządzić?

Co jest lepszego w ciepłe dni niż lody? Niewiele. Co jest lepszego niż lody czekoladowe? Prawie nic. Lody czekoladowe z orzechami to wersja idealna, jeżeli chce się uzyskać ochłodzenie oraz słodki smak jednocześnie. Co jeszcze lepsze – nie trzeba wychodzić do sklepu, żeby delektować się takim deserem, można go zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Chcąc stworzyć pyszny deser, potrzebujesz odpowiednich składników, najlepiej bardzo świeżych, wśród których muszą znaleźć się:

    * 400 ml śmietany kremówki,

    * 200 ml mleka,

    * 100 g czekolady gorzkiej,

    * 80 g cukru,

    * 4 żółtka,

    * 1/2 szklanki orzechów.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowywanie lodów należy zacząć od posiekania czekolady oraz orzechów. Kawałki powinny być niewielkie, lecz nie całkiem małe, ponieważ oba składniki powinny być delikatnie wyczuwalne w lodach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Żółtka wbić do miski żaroodpornej albo metalowej. Dosypać cukier i utrzeć całość mikserem albo blenderem, w zależności od posiadanego sprzętu. W rondelku o grubszym dnie zagotować mleko oraz śmietankę, wcześniej od czasu do czasu mieszając, żeby dobrze się połączyły. Odlać połowę ciepłego specyfiku do czekolady znajdującej się w osobnej misce.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Miskę z ubitym na puszystą masę żółtkiem położyć na garnku z odrobiną wody. Podgrzać garnek, aby woda zaczęła parować i w taki sposób zacząć podgrzewać masę. Gdy zrobi się ciepła, dolać pozostawioną część śmietany z mlekiem, po czym zacząć ubijać całość trzepaczką. Doprowadzić do stopniowego gęstnienia masy. Kiedy dojdzie do tego, wlać śmietanę z czekoladą. Całość pozostawić do wystygnięcia. W momencie gdy przyszłe lody będą miały temperaturę pokojową, wrzucić orzechy i zamieszać, a następnie przelać do plastikowego pojemniczka. Wsunąć pojemnik do zamrażalnika, pozostawiając go w chłodzie na 4 – 5 godzin, aż lody będą całkowicie zamrożone. Po tym czasie dzielić je do pucharków albo na plasterki i dodać odrobinę bitej śmietany przed podaniem. Smacznego!

Popularne tagi
  • potrawa
  • kuchnia
  • ogórek zielony
  • kąpiel na parze
  • cynamon
  • polewa do lodów
  • przepis
  • gorzka czekolada
  • lody pistacjowe
  • receptura
  • skórka z cytryny
  • przepis na lody truskawkowe
  • składniki lodów domowych
  • składniki sorbetu
  • deser na lato
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising