Advertising
Zakumaj.pl

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Opiekun artykułu: iga
Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Jakie właściwości ma rzodkiewka?

Jedno z najbardziej znanych wiosennych warzyw, które lubią niemal wszyscy. Przez czerwony kolor kojarzy się nieco z burakami, chociaż odmian rzodkiewek jest sporo i różnią się one od siebie zarówno kształtem, jak i smakiem. W Polsce największą popularnością cieszy się typowa czerwona rzodkiewka oraz duża biała rzodkiew, którą można również przysmażać. Rzodkiewki mają nieco ostry smak, idealnie uzupełniający kanapki, sałatki, a także potrawy obiadowe. Dodatkowo jest to warzywo pełne składników wpływających korzystnie na organizm.

Advertising
Advertising
  • Dla serca

    Dla serca

    Przyjmowanie tabletek na serce, kiedy zachodzi taka potrzeba, jest niezbędne, jednak jeżeli chce się uniknąć kłopotów z układem krwionośnym, można zadbać o to zawczasu i rzodkiewka doskonale może się do tego przysłużyć. Jest w niej dużo błonnika, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczu i cholesterolu ze spożywanego jedzenia. Z tego powodu każda osoba, która ma problemy ze złym cholesterolem i nie potrafi go obniżyć, powinna włączyć do jadłospisu przynajmniej 3 rzodkiewki dziennie, jedzone samodzielnie lub na kanapce.

  • Dobry potas

    Dobry potas

    Niezbędny do wielu procesów życiowych, niezbędny ciału i organom wewnętrznym potas w dużych ilościach znajduje się właśnie w rzodkiewce. Jedzenie jej codziennie uzupełnia zapotrzebowanie na potas, który ma działanie rozluźniające napięcie mięśniowe, obniża ciśnienie krwi, a jednocześnie wpływa pozytywnie na procesy myślowe. Jest dobrą alternatywą dla orzechów, jeżeli chodzi o poprawę koncentracji oraz pamięci, a także dotlenienie mózgu. Warto również wiedzieć, że zawarty w rzodkiewce potas pobudza wytwarzanie insuliny.

  • Dla oczyszczenia

    Dla oczyszczenia

    Współczesne jedzenie oraz środowisko sprawiają, że organizm od czasu do czasu potrzebuje oczyszczenia z toksyn, które nazbierały się w nim przez jakiś czas. Rzodkiewka doskonale się do tego nadaje. Można jeść ją samą, w większych ilościach, prowokując organizm do usuwania toksyn, albo przygotować chłodnik rzodkiewkowy, który jest nie tylko orzeźwiającym daniem, ale równocześnie sprawia, że z ciała usuwane są zbędne elementy. Dodatkowo poprawia trawienie i motywuje żołądek do wytwarzania większej ilości żółci, która ma wpływ na przemianę materii.

  • Wzmocnienie organizmu

    Wzmocnienie organizmu

    Nie tylko miód i cytryna wzmacniają organizm. Robi to również rzodkiewka, która posiada wiele cennych składników mineralnych i witamin wpływających na system odpornościowy każdego człowieka. Znajdują się w niej witaminy C, B1, B2 oraz beta-karoten, które zapewniają ochronę przed przeziębieniem, a nawet grypą. Z tego powodu rzodkiewka jest polecana osobom, które wykazują skłonności do zachorowań. Wystarczą dwie rzodkiewki dziennie, żeby poczuć różnicę w funkcjonowaniu całego ciała. Ze względu na to, że rzodkiewka nie jest warzywem całorocznym, a jej dobre właściwości przydają się w czasie zimy, można ją zamarynować razem z innymi warzywami, np. z kapustą kiszoną, i jeść, gdy nastaną mrozy, żeby zapewnić sobie dodatkową ochronę przed chorobą.

Popularne tagi
  • kminek
  • toczenie cytryny
  • kermit
  • obieranie liczi
  • etylen
  • mięśnie
  • morze
  • syrop
  • górek
  • ziarna
  • owoce kwaśne
  • wzrok
  • sposób na syrop cebulowy
  • sól gruboziarnista
  • kuchnia azjatycka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising