Zakumaj.pl

Jakie zdrowe właściwości ma rabarbar?

Jakie zdrowe właściwości ma rabarbar?

Rabarbar w Polsce ma dość krotki sezon. Zanim się obejrzymy, już go nie ma. W związku z tym nie jest jedzony tak często, jakby mógł i jak powinien. Poza krótkim sezonem przyczynia się do tego także jego smak, który nie każdego potrafi zachęcić. Jest kwaskowaty, więc dla tych, którzy nie lubią tego rodzaju odczuć smakowych, jego zjedzenie może być problemem. Jest to pewna strata, ponieważ rabarbar zawiera wiele składników odżywczych, które mają przydatny wpływ na funkcjonowanie całego ciała.

  • Przydatne kwasy

    Przydatne kwasy

    Słowo kwas niekoniecznie kojarzy się z czymś pozytywnym, jednak istnieją kwasy, które są przydatne dla organizmu i które warto mu dostarczać. W rabarbarze znajduje się aż kilka kwasów: jabłkowy, cytrynowy, foliowy. Wszystkie one wspierając ciało w jego codziennych funkcjach. Kwas foliowy ochrania komórki organizmu, natomiast kwasy cytrynowy oraz jabłkowy odtruwają i odkażają organizm. Warto je włączyć w oczyszczające diety, które stosuje się wiosną, żeby uwolnić organizm od toksyn po długiej zimie.

  • Dla odporności

    Dla odporności

    Rabarbar można jeść świeży, chrupiąc go jako przekąskę, w cieście, a także przygotować z niego przetwory, które będzie można jeść w czasie zimy. Niezależnie od sposobu podania zawierają one dużą ilość witaminy C. Uodparnia ona organizm na wypadek ewentualnych chorób i przeziębienia w czasie trwania zimy. Rabarbarowy sok można dodawać do herbaty lub rozcieńczać w wodzie i popijać. Wystarczy jedna łyżka soku i szklanka wody, żeby zrobić zdrowy napój.

  • Wspomaganie diety

    Wspomaganie diety

    Każda osoba, która dba o wagę albo jest w trakcie diety i nie wie, co wybierać, jakie owoce jeść, a jakich nie, powinna zdecydować się na włączenie do posiłków rabarbaru. Można go jeść na surowo lub dodawać do picia oraz innych potraw. Rabarbar nie tylko zawiera dużo składników mineralnych poprawiających przemianę materii, lecz jest niskokaloryczny. Nawet zjedzenie go w większej ilości nie spowodowałoby przyrostu masy. Lepiej jednak nie próbować tego, ponieważ w większej ilości jest nie tylko przesadnie moczopędny, ale i wydziela kwas szczawiowy, który jest szkodliwy dla organizmu.

  • Na pomoc hormonom

    Na pomoc hormonom

    Zaletą rabarbaru jest posiadanie wielu polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, jednak nie jest to jedyny plus tego rodzaju. Roślina ma wpływ także na gospodarkę hormonalną. Stanowi bardzo dobry sposób na pobudzenie estrogenów u kobiet, które mają go za mało. Dlatego powinny go pijać przede wszystkim panie w okresie menopauzy. Za takie działanie odpowiedzialna jest rapontycyna. Może ona pomagać także w pozbywaniu się trądziku u osób, które mają z nim problem, natomiast w przypadku mężczyzn działać łagodząco na objawy przerostu gruczołu krokowego.