Advertising
Zakumaj.pl

Kulki kokosowe na karnawałową imprezę

Opiekun artykułu: lucia
Kulki kokosowe na karnawałową imprezę

Kulki kokosowe na karnawałową imprezę

Drobne przekąski są niezbędne w czasie domowego balu karnawałowego. Nie wszyscy lubią słone przekąski, dlatego dbając o podniebienia wszystkich gości, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś słodkiego. Małego, wyrazistego w smaku i odrobinę egzotycznego – takie wymagania spełniają kulki kokosowe.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby kokosowe kuleczki udały się wyśmienicie, potrzebne są świeże składniki spożywcze, czyli:
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 2 łyżki cukru,
    * 10 dag wiórków kokosowych.
    Wiórków warto przygotować więcej, żeby móc obtoczyć w nich kulki.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Mleko przelać do garnka i zacząć gotować na średnim ogniu. Dodać cukier i mieszać od czasu do czasu, doprowadzając do wrzenia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W miseczce wymieszać ze sobą wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Można dodać również odrobinę aromatu kokosowego, ale nie jest konieczne, chyba że lubi się intensywniejszy kokosowy smak.Wsypać wiórki z mąką do gotującego się mleka i wymieszać. Uważać, żeby nie doszło do przypalenia gęstniejącej masy. Gotową masę wystudzić.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Z ochłodzonej już masy formować niewielkie kulki. Od razu po wykonaniu obtaczać je w całości w kokosowych wiórkach, po czym odkładać na tackę.Żeby lepiej prezentowały się w czasie podawania, warto wkładać każdą kuleczkę w kolorową, papierową papilotkę.

Popularne tagi
  • ciasteczka maślane
  • likier amaretto
  • migdały blanszowane
  • piana z białek
  • bananowy pudding
  • przepis na karmel z mleka skondensowanego
  • smaczne ciastka
  • zdrowa przekąska
  • masa kajmakowa
  • mąka tortowa
  • ciastka maślane
  • ryż dmuchany
  • boże narodzenie
  • rękaw cukierniczy
  • smakołyk
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising