Zakumaj.pl

Przepis na krówki o smaku waniliowym

Przepis na krówki o smaku waniliowym

Krówki to typowo polskie słodycze, które swoją konsystencję zawdzięczają krystalizacji cukru – są kruche na zewnątrz i ciągnące się w środku. Swoją nazwę wzięły od charakterystycznych papierków z krówkami, w które są tradycyjnie pakowane. Te cukierki to słodkość bardzo znana i lubiana przez nas od dzieciństwa, chętnie kupujemy ją jako słodką przekąskę albo deser po obiedzie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie krówek w zaciszu domowym i urozmaicenie ich nieco poprzez dodanie waniliowego aromatu. Przepis jest prosty, a efekt zaskakująco smaczny.

  • Przygotowanie masy krówkowej

    Przygotowanie masy krówkowej jest proste, ale wymaga naszej uwagi oraz czasu. Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko zwykłe, mleko skondensowane niesłodzone, dodajemy masło, cukier oraz kilka kropel (trzy, cztery) ekstraktu waniliowego. Całość gotujemy, cały czas mieszając. Masę musimy doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu jeszcze przez około 15-20 minut, aż zrobi się beżowa i bardzo gęsta. Wtedy zdejmujemy rondel, ale mieszamy masę jeszcze przez kilka minut.

  • Formowanie krówek

    Formowanie krówek

    Po dokładnym wymieszaniu masy krówkowej należy przelać ją do blaszki lub pojemnika natłuszczonego odrobią oleju roślinnego. Masa będzie gęstnieć przez kilkanaście minut, a następnie należy ją dobrze schłodzić i dopiero wówczas pokroić na cukierki. Jeśli chcesz sprawić komuś prezent lub niespodziankę, możesz każdą domową krówkę owinąć w ładnym papierek. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

450 g cukru

175 ml mleka skondensowanego

150 ml mleka

85 g masła

ekstrakt waniliowy

olej roślinny