Advertising
Zakumaj.pl

Naleśniki z diety Dukana

Opiekun artykułu: pawelpp
Wymagany czas: 40 min.
Naleśniki z diety Dukana

Naleśniki z diety Dukana

Dieta Dukana to nie tylko wyrzeczenia i zmiana diety. To również kulinarne przyjemności. Z kupnych słodyczy lepiej zrezygnować, jednak zamiast nich można przygotować smaczne naleśniki. Dzięki użyciu odpowiednich produktów są zdrowsze, dietetyczne, a jednocześnie przynoszą radość z jedzenia.

Advertising
Advertising
  • Składniki na naleśniki

    Składniki na naleśniki

    Tak, jak wszystkie przepisy w diecie Dukana, tak i przepis na naleśniki wymaga przygotowania zdrowych składników. Mogą się one wydać zaskakujące na pierwszy rzut oka, ze względu na to, że zwykłe naleśniki nie wymagają specjalnych przygotowań. Wystarczy mleko, mąka, jajko i gotowe. W przypadku naleśników Dukana niezbędne są:
    *2 łyżki otrębów owsianych,
    *1 łyżka otrębów pszennych,
    *1 łyżka serka homogenizowanego waniliowego,
    *1 jajko.
    Jeżeli chce się uzyskać więcej naleśników, do poczęstowania całej rodziny, wystarczy podwoić ilość składników, a pozostały serek homogenizowany – jeżeli ma się większe opakowanie – może zostać użyty do posmarowania naleśników już po ich usmażeniu.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Przygotowanie naleśników Dukana jest bardzo proste i nieszczególnie czasochłonne. Rozpocząć należy od wbicia całego, surowego jajka do miski. Najlepiej, aby miała wysokie brzegi, ponieważ podczas mieszania ciasto nie będzie chlapać na boki. Następnie dodać serek homogenizowany i zamieszać, można łyżką, jednak najlepiej mikserem, żeby powstała jednolita, puszysta masa.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po przygotowaniu masy można dodać do niej dwa rodzaje otrębów i po raz kolejny zamieszać, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Ze względu na otręby ciasto może wyjść nieco ciężkie, więc warto dodać do niego 1/4 szklanki mleka z zawartością tłuszczu 0,5%. Dzięki temu będzie łatwiej nakładało się je na patelnię i smażyło.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Patelnię do smażenia naleśników należy posmarować tłuszczem – przy pomocy palców lub ręcznika papierowego – a następnie rozgrzać. Łyżką nanosi się ciasto na patelnię. Można formować zarówno większe, jak i mniejsze naleśniki, w zależności od chęci. Przypiekamy je aż do zbrązowienia, z obu stron, a następnie układamy na talerzu.Naleśniku Dukana smakują dobrze zarówno na ciepło, podawane od razu po zdjęciu z patelni, jak również na zimno. Można zjeść je z serkiem homogenizowanym, z owocami lub z warzywami. Ze względu na to, że w diecie Dukana można wykorzystać różne składniki, w Internecie bez problemu znajdzie się również inne przepisy na wykonanie smacznych naleśników.

Popularne tagi
  • składniki spożywcze
  • roladki rybne
  • miksowanie
  • dobry shake
  • wołowina
  • przygotowanie pizzy
  • sos paprykowy dukana
  • krem jajeczno-cynamonowy
  • zaparcia
  • pieczenie sposób przygotowania chleba
  • musztarda
  • olej
  • przepis na zupę z dyni
  • sos cebulowy
  • jedzenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising