Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalne placki ziemniaczane z pieczarkami

Opiekun artykułu: bialas
Oryginalne placki ziemniaczane z pieczarkami

Oryginalne placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane są ogólnie znaną i lubianą potrawą. Mogą być jedzone zarówno na ostro, jak i na słodko, co jest ich wielką zaletą. Jednak od czasu do czasu pragnie się kulinarnego urozmaicenia. W takiej sytuacji można przygotować placki ziemniaczane z pieczarkami, smaczne i oryginalne, które pokochają wszyscy.

Advertising
Advertising
  • Składniki na placki

    Składniki na placki

    Zanim rozpocznie się smażenie placków, należy przygotować odpowiednie składniki, zarówno do ziemniaczanego ciasta, jak i do nadzienia. Do ciasta niezbędne są:
    * 1/2 kg ziemniaków,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżka maki pszennej,
    * 1 jajko,
    * sól,
    * pieprz,
    * olej do smażenia.
    Natomiast do wykonania nadzienia konieczne są:
    * 200 g pieczarek,
    * 2 łyżki masła,
    * 2 łyżki gęstej śmietany,
    * 1/2 cebuli.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Ziemniaki należy obrać ze skórki, a cebulę z łupinek. Następnie oba warzywa zetrzeć na tarce o drobnych albo średnich oczkach. Jeżeli posiada się robota kuchennego, wówczas można ułatwić sobie zadanie, włożyć wszystko do pojemnika i szybko mieć gotową masę z obu składników. Odlać nadmiar soku, który pojawi się po tarciu lub miksowaniu. Na tym etapie można dodać 1/2 łyżeczki soli.

  • Drugi krok

    Do papki ziemniaczanej dodać jajko, mąkę i pieprz. Osoby lubiące ostrzejszy smak mogą pokusić się od dodanie odrobiny ostrej papryki. Całość należy dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Po wykonaniu tego można przejść od razu do smażenia na rozgrzanym oleju lub najpierw przygotować farsz, żeby podawać placki jeszcze ciepłe.

  • Trzeci krok

    Masło rozpuścić na patelni. Cebulę posiekać drobno i wrzucić na roztopiony tłuszcz, pozwalając jej przysmażyć się delikatnie. Pieczarki pokroić na małe kawałki albo zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do cebuli, zamieszać, dosypać sól i pieprz, po czym przykryć pokrywką i pozostawić do duszenia, aż pieczarki zmiękną. Gdy do tego dojdzie, dodać śmietanę i znowu zamieszać. Pozostawić na ogniu 5 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Placki smażyć z obu stron na złocisty kolor. Układać na talerzu, smarować farszem pieczarkowym, składać na pół lub przykrywać drugim plackiem. Można ozdobić jogurtem naturalnym, śmietaną albo sosem czosnkowym.

Popularne tagi
  • papryka mielona
  • kuchnia grecka
  • przepis na brokuły z sosem indyjskim
  • gotowanie słodkich ziemniaków
  • pieczony czosnek
  • kalafior
  • przystawka
  • jajko składniki na pierogi leniwe
  • przepis na kopytka z zasmażką
  • pochodzenie słodkich ziemniaków
  • kolba
  • ciasto do jabłek
  • placek ziemniaczany z cukinią
  • układ kostny
  • kapusta pekińska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising