Jak przyrządzić dobre kopytka z zasmażką?

Jak przyrządzić dobre kopytka z zasmażką?
Kopytka to jedne z bardziej lubianych klusek, głównie dlatego, że można je podawać na słodko oraz na ostro. Taki prosty obiad dobrze jest sobie zaserwować jesienią, kiedy marzy się o ciepłych, atrakcyjnych posiłkach. Przygotowanie kopytek wbrew pozorom nie jest bardzo skomplikowane ani czasochłonne, a do tego można je odgrzewać i podgrzewać, wedle uznania. Spróbuj i zasmakuj w kopytkach z dodatkiem zasmażki.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Żeby kopytka były do zrobienia łatwe i szybkie, trzeba skompletować cały zestaw dobrych składników, czyli: - * 300 g mąki pszennej, - * 1kg ziemniaków, - * 1 żółtko, - * 1 łyżeczka soli. - Na zasmażkę, która okrasi gotowe kluski, należy skompletować: - * 3 łyżki bułki tartej, - * 3 łyżki masła. 
- Pierwszy krok  - Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki i usunąć zbędne elementy. Następnie umyć i czyste przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Gotować przez 20 minut, aż częściowo zmiękną. Po ugotowaniu odcedzić, aż zostaną w garnku same ziemniaki. - Przestudzić ziemniaki chwilę, ale nie studzić całkowicie. Ciepłe jeszcze ziemniaki zgnieść maszynką do mielenia albo praską do ziemniaków, żeby uzyskać żółtą papkę. 
- Drugi krok  - Do masy ziemniaczanej dodać jajko oraz mąkę i 1 łyżeczkę soli. Ilość mąki może zmniejszać się lub zwiększać w zależności od tego, jak szybko ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję. Gdy ciasto będzie nadawało się już do lepienia klusek, odstawić je na moment i przygotować garnek z wodą. Wodę posolić i zacząć gotować, będą w niej gotowane kopytka. 
- Trzeci krok  - Posypać stolnicę mąką i wziąć 1/4 ciasta ziemniaczanego. Zacząć wałkować je na długi rulon – ale nie za cienki, kopytka mają być spore. Następnie ciąć go pod kątem, uzyskując kształt przypominający kopytka – wrzucać je do wody i gotować 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.Po przygotowaniu wszystkich kopytek należy położyć je na talerzu i przyrządzić zasmażkę. W tym celu roztopić masło w rondelku albo na patelni. Dodać bułkę tarta i pozostawić na ogniu na 3 minuty, po tym czasie gotową zasmażką polać wszystkie przygotowane kopytka. 


















