Advertising
Zakumaj.pl

Oznaczenia na produktach żywnościowych – barwniki

Opiekun artykułu: mieszek
Oznaczenia na produktach żywnościowych – barwniki

Oznaczenia na produktach żywnościowych – barwniki

To, co jest napisane na etykietach produktów żywnościowych, jest bardzo ważne. Często bowiem zawierają one różne substancje chemiczne, nieraz nieobojętne dla zdrowia, a nawet szkodliwe, zwłaszcza w większych ilościach. Tymczasem nie zawsze informacje o tym do nas docierają, a to dlatego, że zamiast długich nieraz i skomplikowanych nazw związków chemicznych używa się standardowych oznaczeń, składających się z litery „E” oraz pewnej liczby. Cóż owe tajemnicze „E” oznaczają, czy są groźne, czy obojętne, na ogół przeciętny człowiek nie wie. Dlatego warto te symbole rozszyfrować. W tym artykule omówimy niektóre barwniki.

Advertising
Advertising
  • Które barwniki są szkodliwe?

    Niebezpieczne dla zdrowia, często niedopuszczone do użytku w Polsce są następujące barwniki:
    * E 110 – żółty barwnik, dodawany do marmolady, gum do żucia, powłok tabletek,
    * E 120 – koszenilina, barwnik czerwony,
    * E 123 – amarant, bardzo niebezpieczny, zabroniony w większości krajów UE,
    * E 124 – róż koszenilinowy, dodatek do wędzonych ryb i cukierków pudrowych,
    * E 127 – barwnik czerwony, dodawany do wiśni koktajlowych i owoców kandyzowanych, zwiększa występowanie chorób tarczycy, hamuje wzrost,
    * E 127 – błękit brylantowy.

  • Których barwników lepiej unikać?

    Szkodliwe działanie mogą mieć następujące barwniki:
    * E 104 – barwnik żółty (żółcień chinolinowa), dodatek do wyrobów cukierniczych,
    * E 122 – syntetyczny barwnik czerwony, występuje w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach,
    * E 141 – związek chlorofilowy, modyfikowany zielony barwnik roślinny, dodawany do groszku konserwowego,
    * E 150 – karmel występujący w wyrobach cukierniczych,
    * E 151 – barwnik syntetyczny, czerń brylantowa, służy do podbarwiania nieszlachetnych rodzajów kawioru,
    * E 171 – barwnik biały (dwutlenek tytanu), dodawany do gum do żucia, drażetek, past do zębów,
    * E 172 – dodawany do sztucznych osłonek kiełbas,
    * E 173 – aluminium, stosowany do dekoracji słodyczy,
    * E 180 – pigment rubinowy, stosowany w osłonkach woskowych twardych serów.

  • Które barwniki są bezpieczne?

    Nieszkodliwe są następujące barwniki (są to na ogół substancje naturalne):
    * E 100 – barwnik żółty, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach,
    * E 101 – barwnik żółtopomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach,
    * E 132 – naturalny barwnik niebieski (indygotyna), używany w drażetkach,
    * E 140 – naturalny roślinny barwnik zielony, wyciąg z pokrzywy lub lucerny,
    * E 153 – syntetyczny węgiel drzewny stosowany w wyrobach cukierniczych,
    * E 160a – naturalny barwnik żółty (prowitamina A), dodatek do produktów tłuszczowych np. masła,
    * E 162 – naturalny barwnik z buraków ćwikłowych, dodatek do przetworów owocowych,
    * E 163 – barwnik czerwonawy, występujący w winogronach i jagodach, dodawany do napojów, konserw owocowych, słodyczy,
    * E 170 – barwnik biały (węglan wapnia), środek ścierny.w pastach do zębów,
    * E 175 – złoto, występuje w likierze Goldwasser.

Popularne tagi
  • koktajl
  • woda z cytryną
  • dieta białkowa
  • żółte przyprawy
  • miąższ
  • kręgosłup
  • jabłka na odchudzanie
  • właściwości lecznicze kukurydzy
  • jod
  • słodziki
  • właściwości oleju kokosowego
  • pięć porcji owoców i warzyw
  • olej lnianym
  • zalety grejpfruta
  • orzechy pekan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising