Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe danie na obiad – papryka z kozim serem i bazylią

Opiekun artykułu: malin
Ciekawe danie na obiad  – papryka z kozim serem i bazylią

Ciekawe danie na obiad – papryka z kozim serem i bazylią

Papryka bywa dość droga przez większą część roku, dlatego kiedy nadchodzi sezon, który rozpoczyna się w połowie sierpnia, trzeba najeść się jej na zapas. Można kłaść ją na kanapki, dodać do leczo, jednak najsmaczniejszą wersją jest papryka faszerowana, z różnymi dodatkami podkreślającymi jej smak. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na dobre paprykowe danie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Żeby przyrządzić dobre papryczki z dodatkiem koziego sera trzeba zaopatrzyć się w niezbędne elementy. Pośród nich musi znaleźć się:
    * 200 g koziego sera, miękkiego,
    * 185 g czerwonej papryki, marynowanej, całej,
    * 50 g czarnych oliwek, bez pestek,
    * 1 ząbek czosnku,
    * garść świeżej bazylii,
    * pieprz,
    * sól,
    * szałwia świeża (do dekoracji).

  • Pierwszy krok

    Papryczki wyjąć ze słoika. Nie wylewać oliwy, w której się znajdują, ponieważ może się ona jeszcze przydać. Każdą papryczkę podzielić na 2 płaty, które można rozłożyć na płasko.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po podzieleniu wszystkich papryczek można przejść do przygotowywania farszu. Do dużej miski przełożyć ser kozi i dodać bazylię. Jeżeli nie ma się świeżej, można posiłkować się suszoną i dodać jej więcej.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ser z bazylią wymieszać. Pokroić oliwki na mniejsze części, wrzucić do miski. Czosnek obrany z łupinki przecisnąć przez praskę albo posiekać i dodać do sera. Doprawić pieprzem, solą, 1 łyżką oliwy pozostałej w słoiku po papryczkach. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę, która będzie wygodna do nakładania.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Przygotowany farsz nanosić przy pomocy małej łyżeczki na rozwinięte kawałki papryki. Zawinąć dokładnie i ułożyć na półmisku. Dobrym pomysłem jest wstawienie dania na 2 godziny do lodówki, dzięki temu farsz będzie twardszy i smaczniejszy. Przed podaniem ozdobić półmisek listkami szałwii. Smacznego.

Popularne tagi
  • pierogi na słodko
  • przepis na racuchy
  • ciśnienie krwi
  • szparagi
  • przepis na kotlety sojowe
  • marchewka
  • przygotowanie kotletów
  • stolnica
  • potrawa grecka
  • gołąbki z grzybami
  • fitoestrogeny
  • grillowanie
  • przepis na kopytka
  • przepis na tartę z łososiem
  • pasztet z selera
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising