Advertising
Zakumaj.pl

Pozytywne właściwości awokado

Opiekun artykułu: junior
Pozytywne właściwości awokado

Pozytywne właściwości awokado

Awokado nie jest popularnym owocem, chociaż przez liczne diery odchudzające zaczęło pojawiać się coraz częściej na polskich stołach. Bardzo często jego rzadkie jedzenie nie wynika z niechęci do owocu, ale z tego, że mało kto wie, jak go podawać. Można go podawać i jeść na różne sposoby, zarówno na słodko, słono, jak i na ostro, w zależności od preferowanego smaku. Co więcej, można go podawać z różnymi dodatkami, od słonych krakersów po mięso.

Advertising
Advertising
  • Dobre dla mózgu

    Dobre dla mózgu

    Szukając czegoś, co wpłynie pozytywnie na koncentrację, pamięć i ogólny stan mózgu, warto sięgnąć po awokado. Posiada ono nie tylko liczne kwasy, zwłaszcza kwas omega 3, ale również witaminę E. Połączenie tych dwóch składników wpływa dodatnio na procesy umysłowe, sprawia że nie jest się ospałym i nie odczuwa się problemów przy kojarzeniu faktów oraz zapamiętywaniu nowych rzeczy. Dodatkowo, stwierdzono pozytywny wpływ awokado na zapobieganie zachorowaniu na chorobę Alzheimera.

  • Zdrowe serce

    Zdrowe serce

    O serce trzeba dbać i do tego nie trzeba nikogo zachęcać. Awokado może w znaczący sposób przyczynić się do poprawy stanu serca i całego układu krążenia. Dzieje się tak ze względu na zawartość kwasów nienasyconych, które są bardzo przydatne całemu ciału, jednak szczególne znaczenie mają dla poprawy jakości krążenia. Powodują obniżenie złego cholesterolu, a także regulację ciśnienia krwi. Witamina B6 oraz kwas foliowy, który występują w awokado, są odpowiedzialne za zmniejszanie się ilości homocysteiny, której nie powinno być zbyt wiele, ponieważ jest ona znakiem ostrzegawczym, że serce nie jest w dobrym stanie i może dojść do zawału.

  • Zdrowe oczy

    Zdrowe oczy

    Nie tylko marchewka sprawdza się jako produkt mogący podreperować zdrowie oczu. W awokado znajduje się dużo luteiny, przeciwutleniacza niezbędnego dla oczu do prawidłowego funkcjonowania oraz ochronienia ich przed uszkodzeniami. Luteina jest szczególnie potrzebna po 40 roku życia, kiedy naturalna ochrona i zapasy składników w organizmie zaczynają się wyczerpywać. W tym okresie najwięcej osób odczuwa pogorszenie się wzroku, dlatego warto jeść awokado zarówno przed czterdziestką, jak i po jej przekroczeniu.

  • Moc przeciwutleniaczy

    W awokado, jak w mało którym owocu znajduje się bardzo dużo przeciwutleniaczy różnego rodzaju. Są one niezbędne do pozbywania się niebezpiecznych wolnych rodników oraz ochrony przed nowotworami. Dodatkowo, zapobiegają szybkiemu starzeniu się skóry, więc awokado ma również wpływ na dłuższą młodość każdego, kto zjada przynajmniej jeden owoc na dwa dni. Najważniejszym przeciwutleniaczem, na który należy zwrócić uwagę, jest glutation, który wpływa na stan i dobre funkcjonowanie układu immunologicznego.

Popularne tagi
  • cień
  • skuteczna dieta
  • węglowodany proste
  • faza uderzeniowa
  • składniki mineralne
  • estrogen
  • działanie witaminy b12
  • wartości odżywcze w parówkach
  • wieprzowina
  • brak magnezu
  • koper na cerę
  • brukselka
  • jak pokonać zmęczenie
  • wymiona
  • ołów
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising