Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Opiekun artykułu: martitta
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 2 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki są zdecydowanie jednym z najbardziej popularnych dań w Polsce. Te wykonywane tradycyjne zawijane są w liście kapusty białej i podawane z sosem pomidorowym lub grzybowym, jednak to nie jedyne ich wersje. Można spotkać także gołąbki zawijane w kapustę włoską, gotowane bez sosu, a także te pieczone w piekarniku oraz gołąbki „odwrócone”, czyli takie, gdzie kapusta znajduje się w mięsie. Gołąbki są przez nas niewątpliwie chętnie zjadane, ale już nie tak chętnie robione, a to z tego powodu, iż potrawa ta jest czaso- i pracochłonna. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Poniżej krok po kroku dowiesz się, jak przygotować tradycyjne gołąbki w sobie pomidorowym.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1 biała kapusta

500 gram mielonego mięsa

1 mała cebulka

150 gram ryżu przed ugotowaniem (1 i ½ torebki)

¾ słoiczka koncentratu pomidorowego

70 gram masła

2 łyżki mąki pszennej

150 ml śmietany

sól i pieprz

majeranek

1 biała kapusta 500 gram mielonego mięsa 1 mała cebulka 150 gram ryżu przed ugotowaniem (1 i ½ torebki) ¾ słoiczka koncentratu pomidorowego 70 gram masła 2 łyżki mąki pszennej 150 ml śmietany sól i pieprz majeranek