Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na karmelowe banany z herbatnikami

Opiekun artykułu: adka
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na karmelowe banany z herbatnikami

Przepis na karmelowe banany z herbatnikami

Kto z nas nie lubi karmelu, jego słodkiego smaku oraz pięknego, złocisto-brązowego koloru? Karmel kojarzy nam się z dzieciństwem, ponieważ nasze babcie i mamy przyrządzały go nam na deser, a także z krówkami i domowymi wypiekami na bazie masy karmelowej. Czasem warto powrócić do tych jakże pysznych smaków dzieciństwa i skosztować deseru rodem z książki kucharskiej dla dzieci. Skorzystamy na tym my, dorośli, a także nasze pociechy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 dojrzałe banany

1 opakowanie półsłodkich herbatników pełnoziarnistych

bita śmietana (wykonana z dużego opakowania śmietany kremówki)

pół kostki masła

puszka mleka skondensowanego słodzonego

30 g czekolady gorzkiej

3 dojrzałe banany 1 opakowanie półsłodkich herbatników pełnoziarnistych bita śmietana (wykonana z dużego opakowania śmietany kremówki) pół kostki masła puszka mleka skondensowanego słodzonego 30 g czekolady gorzkiej
Wskazówki:

Pamiętaj, aby wcześniej ugotować karmel i zachować ostrożność podczas otwierania puszki.

  • Karmel

    Karmel

    Masę karmelową możemy zrobić z puszki mleka skondensowanego. Puszkę bez etykiety wkładamy do garnka i całkowicie zanurzamy ją w wodzie. Następnie garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mleko, które z czasem zamieni się w karmel. Gotowanie potrwa około 2,5 godziny i przez ten cały czas puszka musi być całkiem zanurzona w wodzie.

  • Ciasto

    Herbatniki pełnoziarniste kruszymy, wkładając je do folii i uderzając w nie tłuczkiem, lub za pomocą blendera. Musimy uzyskać jak najbardziej drobną konsystencję. Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników. Mieszamy wszystko razem i tym „mokrym piaskiem” wypełniamy formę.Ciasto herbatnikowe należy zapiekać w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 10 minut, a następnie wystudzić.

  • Pozostałe składniki

    Śmietanę kremówkę należy ubić (możesz dla pewności dodać śmietan-fix).Banany pokrój w plastry. Następnie wyłóż je na wystudzone ciasto herbatnikowe.

  • Wykończenie ciasta

    Wykończenie ciasta

    Puszkę z karmelem ostrożnie otwórz. Następnie wylej jej zawartość na banany. Następnie wyłóż na twoje ciasto bitą śmietanę. Czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp całość. Smacznego!

Popularne tagi
  • masa
  • mus żurawinowy
  • cukier trzcinowy
  • wiórki kokosowe
  • sposób podania owoców
  • sposób na grillowanego arbuza
  • żelki owocowe
  • pomysł na deser
  • galaretka karmelowa
  • desery z bananów
  • potrawa z grilla
  • syrop klonowy
  • przystawka
  • kandyzowane wiśnie
  • gęsty jogurt
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising